Онлајн предавање: Значај и допринос велике научнице Милеве Марић Ајнштајн

Објављено у категорији: Вести

Онлајн предавање о великој српској научници, Милеви Марић Ајнштајн, која ће бити једна од кључних личности програма Европска престонице културе 2022. године у Новом Саду, биће организовано у петак, 14. маја у 12 часова. Предавање „Милева Ајнштајн Марић – Зрак светлости у физици XX века“ можете пратити путем Фејсбука.

милева марић

Предавање ће водити Виолета Н. Николић, др наука физичке хемије, у звању научног сарадника Института нуклеарних наука „Винча“, док ће у разговору након предавања, који модерира драмска списатељица и редитељка из Загреба Ведрана Клепица, учествовати и драмске списатељице Миња Богавац, Олга Димитријевић, Тијана Грумић и Ведрана Божиновић.

Кроз предавање „Милева Ајнштајн Марић – Зрак светлости у физици XX века“ биће представљен Милевин научни допринос, везан углавном за радове који се баве проблематиком фотоелектричног ефекта и специјалном теоријом релативности, који представља предмет бројних дискусија и дебата у данашњим научним круговима. Више аутора сматра да теорија фотоелектричног ефекта, за коју је Милевин муж, Алберт Ајнштајн, добио Нобелову награду, представља њен оригинални научни допринос.

Да би се правилно разумео случај Милеве Марић, потребно је да се узме у обзир и положај жена у науци тога доба. Са друге стране, он се не може разумети без узимања у обзир ширих социолошких аспеката западне и балканске културе тог времена. У светлу тога, биће анализирана Милевина личност, разлози због којих је доносила одређене одлуке у приватном животу и каријери, као и њен научни допринос.

Предавање „Милева Ајнштајн Марић – Зрак светлости у физици XX века“ реализује се као део припремних активности нове представе о Милеви Марић, која ће имати премијеру у мају 2022. године у оквиру програма „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Предавање организује Стеријино позорје у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе“, Народним позориштем Сомбор и Институтом за нуклеарне науке „Винча“.

One Response to “Онлајн предавање: Значај и допринос велике научнице Милеве Марић Ајнштајн”

  1. мр Михаило Олејников

    Проучавам живот и рад Милеве Марић и пишем научну монографију анализирајући сложену проблематику везану за питање њеног научног доприноса. Сарађујем са научницима у Србији, САД, Аустрији, Немачкој, Русији и Канади. Хтео сам да сазнам више о 0нлајн предавању преко линка us02web.zoom.us на Фејсбуку. Нажалост, нисам успео да добијем информацио о вашој веома интересантној и важној дискусији.
    Мр Михаило Олејников

    Одговори

Оставите одговор