„Омаје су свуда око нас и сви смо ми некоме Омаје” – Циркуски перформанс у Култуној станици Свилара

Објављено у категорији: Вести

Перформанс „Омаје“, Центра за развој циркуских вештина „Лудифико“, бави се оживљавањем српског митског бића, Омаје, у ком три циркуске уметнице својим вештинама плеса и манипулацијом ватреним реквизитима, омађијају људе, са намером да укажу на то шта у данашње време има моћ да омајава људе и скреће их са њиховог животног пута. Овај перформанс десиће се 03. октобра, у 20 сати у Културној станици Свилара.

Омаје се појављује ноћу, најчешће у близини воденице или на језерима, потоцима и шумама, а нестају са петловима и првим зрацима сунца. Омајом се још назива и прва кап која падне са воденице и ко се окупа том водом заштићен је од утицаја ових бића. Прича се да Омаје једино могу да виде људи који су рођени у суботу.

„Желели смо да урадимо нешто из српског фолклора, па смо истраживањем митологије пронашли Омају. Што смо више читали и истраживали, схватили смо да ово биће, иако му је главна мисија да човека скрене са пута, заправо тиме свога следбеника суочава са свим странама личности које су запоставили или занемарили. Зато се Омаја свакоме приказује у другоме обличју, јер свако носи своје бреме којим га она плаши или исмева. Сматрамо да су овакве приче недовољно заступљене на српској уметничкој сцени, па смо желели да урадимо нешто што може да презентује наше културно наслеђе на савремен и креативан начин”, каже Мира Добрковић, из Центра за развој циркуских вештина „Лудифико“.

Омаја се појављује у облицима разних животиња: коза, мачка, кокошка, пас, биво, зец, као и у женском обличју, а сматра се да нема никакву моћ над човеком уколико он пред њом не проговори.

„За потребе креирања овог перформанса вршили смо истраживање по Источној Србији у крају где има највише прича о Омајама, тј. Осењама како их називају још у том крају. У питању су села у околини Књажевца: Соколовица, Горње и Доње Жуниче, Бучје, Равна, Локва… Путеви Омаје су предели недирнуте лепоте, где смо у додиру са природом имали кратак увид у атмосферу која је некада владала пољима и горама, обалама река и језера на којима су Омаје купале своје следбенике, и шумама куда су је бесомучно људи пратили не марећи притом за лаке физичке повреде којих су бивали свесни тек када их петлови јутром спасу”, истиче Добрковићева.

На питање шта има моћ да нас омађија у данашње време, истакнута уметница одговара:

„То је питање које нас највише занима од када истражујемо ову тему и невероватно је колико тога има на дневном нивоу, а да нисмо ни свесни. Свуда око нас су неке рекламе, на сваком кораку вам се нешто нуди што не желите или вам не треба. Како да се храните, облачите, где да идете, шта да носите, како да изгледате, шта да читате, шта да слушате, коме да верујете. Свакоме ко нема формирано мишљење веома је лако да прати неку од савремених омаја, оне живе у тефонима, на друштвеним мрежама, на улици, у ресторанима, у тржним центрима, на пијацама… Омаја је свуда око нас и сви смо ми Омаје некоме”.

Према речима уметница из Центра за развој циркуских вештина „Лудифико“ основни циљ овог перфоманса јесте оживљавање циркуске сцене, кроз присутност нових креација и упознавање публике са овом врстом уметности. Такође, циљ им је и да инспиришу перспективне младе уметнике, те да их упознају са савременим моделима креативног изражавања користећи традиционалне циркуске вештине као језик.

„Наша мисија је развој сцене савременог циркуса путем нових продукција и едукације нових полазника. Као пионири циркуса у Новом Саду, својим герилским акцијама смо успели да упознамо локалну публику са могућностима новог цикуса, покренули смо школу Цирконео у којој се бавимо едукацијом деце и омладине и организујемо отворене тренинге за све старосне групе. Да бисмо наставили даље потребна нам је помоћ у виду инфраструктуре, тако да у години титуле себе видимо у своме простору, који је потпуно технички и безбедносно опремљен и прилагођен вежбању циркуских вештина, едукацији и презентацији. На тај начин би Нови Сад постао регионални центар за експерименталне и савремене облике сценских извођачких уметности, и сматрамо да је то највећи легат који можемо својим радом и залагањем да оставимо своме граду”, завршава Добрковићева.

Уметнички перформанс „Омаје“ један је од 42 пројекта који су добили средства на Јавном конкурсу локалним уметницима и удружењима, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и развој публике.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број посетилаца на догађајима, што је тренутно 500 људи и у затвореном и на отвореном простору.

Оставите одговор