Нови Сад добио отворену подршку за кандидатуру за ЕПК

Објављено у категорији: Вести

Трећи годишњи форум Дунавске стратегије под називом „Растемо заједно – за просперитетан и инклузиван регион Дунава“ одржан је у Бечу 26. и 27. јуна, а представници Новог Сада су се из Аустрије вратили са вестима о отвореној и једнодушној подршци за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, од стране највиших званичника ЕУ, домаћина и учесника Конференције. На иницијативу новосадске Асоцијације Везирац 1716, основане пре две године од стране Аустријске, Турске и Мађарске амбасаде у Србији, под слоганом „Дунав је највећи мост који повезује пријатеље”, у Бечу је, на самој Конференцији Дунавске стратегије одржана велика промоција иницијативе да се град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2021. године.

Представници Новог Сада на Конференцији су били Миодраг Милошевић, заменик шефа кабинета градоначелника Новог Сада, др Андреј Фајгељ, председник Организационог одбора иницијативе за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године и Петар Мудри, председник Асоцијације Везирац 1716. Подршку Новом Саду дали су лично министар спољних послова Републике Аустрије Себастијан Курц, високи комесар Европске Уније за политичке послове Јоханес Хан, градоначелник Беча др Михаел Хојпл, као и градоначелници Улма, Братиславе, Будимпеште, Букурешта, Софије и других градова Дунавске регије.

– У Бечу смо заиста добили веома значајну подршку за нашу кандидатуру од највиших званичника ЕУ, Аустрије која је била домаћин Конференције, као и свих градова Дунавског региона. Сада све зависи од нас и сигуран сам да ће градске власти умети да искористе ову велику шансу која нам се пружа. Мислим да не треба посебно наглашавати колико користи изабрани град има када понесе ову ласкаву титулу. Довољан је пример Софије која је изабрана за Европску престоницу културе 2019. године и која је решила проблем изградње метроа у који су инкорпорирана археолошка налазишта испод града, изјавио је по повратку из Беча Петар Мудри. Др Андреј Фајгељ је од почетка свог мандата председника Организационог одбора ЕПК инсистирао на удруживању свих нивоа власти, као и на удруживању свих институција културе, невладиног сектора и самих грађана у залагању за добијање кандидатуре за Нови Сад за 2021. годину.

– Ово је превелики пројекат да би га спровео било ко понаособ. Можемо успети само сви заједно. Иницијатива Асоцијације Везирац 1716 на Конференцији у Бечу је пример како удружења грађана могу да се укључе и допринесу да заједничким снагама добијемо титулу Европске престонице културе. Ми настављамо да радимо, и већ од сутра у Улму, на Дунавском фестивалу представљамо у централном павиљону културу Новог Сада. На том заједничком пројекту смо такође окупили бројне партнере, од Матице српске преко Музеја града Новог Сада и Музеја Војводине, до новосадских фестивала, рекао је др Фајгељ истичући да је видљиво да протеклих неколико месеци расте подршка званичника који препознају потенцијале Новог Сада.

На овогодишњој Конференцији о Дунавској стратегији, коју су заједнички организовали Европска комисија, Влада Републике Аустрије и Град Беч, разговарало се о стању у региону и могућностима за даљи развој, развоју људских потенцијала, интеграцији земаља у региону, те унапређењу туризма и заштите животне средине.

Оставите одговор