Одржана још једна јавна расправа о Кинеској четврти, будућем креативном центру Новог Сада

Објављено у категорији: Вести

У простору Студентског културног центра „Фабрика“, на иницијативу Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, данас је пред многобројном публиком, одржан још један „Диван“ о будућем развоју простора некадашње фабрике „Петар Драпшин“. У „Диван“ су учествовали закупци пословног простора, грађани и стручна јавност, представници Града Новог Сада и Фондације, а расправљало се на тему ШТА треба да испуни овај простор како би се он трансформисао у нови културно-креативни центар до 2021. године, када ће Нови Сад бити Европска престоница културе.

Директор Фондације Немања Миленковић истакао је да се фазно, демократским и транспарентним процесом одлучивања, уз пуну партиципативност, дошло  до низа веома важних закључака, а пре свега да простор тзв. Кинеске четврти треба да сачува своју аутентичност и наслеђе које носи.

– Планом детаљне регулације дефинисали смо и ограничили изглед и намену простора, те самим тим искључили комерцијално-трговинске, стамбене и магацинске објекте. Дефинисали смо оквир који том простору дају културно-креативне индустрије као и минимум заједничких интереса са занатлијама и закључили да су садашњи корисници овог простора добродошли да заједно граде будућност кроз суживот са креативним сектором, кроз стваралаштво или помоћ истом – додао је Миленковић.

На крају „Диванa“ изнет је и предлог да се формира Комисија (радно тело) за управљање простором и пројектом Youth Creative Polis, коју ће чинити по један представник Фондације „Нови Сад 2021“, ОПЕНС, надлежних градских управа и радне групе за капитална улагања и инфраструктуру, затим, представници занатлија који обављају своју делатност у овој четврти, и уметника одн. њихових струковних удружења. На тај начин, уз рад Комисије, доћи ћемо и до механизама креирања функционалног и архитектонског решења. Фондација ће ове закључке изнети и стручној јавности на Форму за културу 31. 8. 2017. године, која ће се такође изјаснити по овим питањима, и дати своју оцену и предлоге.

 

 

 

Још једном подсећамо да је Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ покренула расправе на тему реконструкције простора тзв. Кинеске четврти, као део дугорочног процеса трансформације града Новог Сада. Такође смо реализовали бројна истраживања која су резултирала тиме да највећи проценат анкетираних грађана, стручне јавности, као и самих закупаца простора у тзв. Кинеској четврти, свестан безбедносних, визуелних и функционалних недостатака овог дела Града, те да је већина сагласна да је реконструкција неопходна и пожељна, у смислу дефинисања намене и изградње туристичких и културно-креативних потенцијала града.

Поносни што смо дијалогом изнедрили низ веома конкретних закључака и решења око изузетно важног питања за развој нашег Града и стратешког развоја културе, позивамо све заинтересоване да нам се придруже на следећем „Диванa“, који је заказан за 5. 9. 2017. године, на коме ћемо расправљати на тему финансирања капиталних и инфраструктурних промена предвиђених пројектом Youth Creative Polis.

 

Оставите одговор