Одржан припремни састанак међународног REWOMEN пројекта на Фрушкој гори

Објављено у категорији: Вести

У понедељак и уторак, 7. и 8. јуна на Андревљу на Фрушкој гори одржан је радни дводневни састанак са представницама локалних и европских институција и организација поводом сарадње на пројекту REWOMEN – „Европско женско сећање”.

Пет локалних и 13 европских организација из девет европских земаља укључено је у пројекат „Европско женско сећање”, који је кофинансиран од стране Европске уније кроз програм „Европа за грађане и грађанке – европско сећање”. Пројекат се одвија се у склопу сарадње Архива Војводине и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” са локалним партнерима међу којима су: ИРИДА – Иницијатива за равноправност, иновативност и друштвени ангажман, СОС женски центар и Удружење женске студије и истраживања, као и са страним институцијама и организацијама из Немачке, Пољске, Грчке, Црне Горе, Албаније, Словеније, Италије, Француске и Холандије.

У оквиру пројекта планирано је укупно шест међународних састанака. Састанак на Андревљу је први припремни састанак, одржан у Србији, а планиране су још четири радионице у Атини, Берлину, Варшави и Птују, те завршна међународна конференција под називом „Наслеђе европских покрета за ослобођење жена“, у оквиру које ће бити отварање изложбе, као део програма Нови Сад – Европска престоница културе почетком јуна 2022, у оквиру програмског лука Хероине. Након Новог Сада, изложба ће путовати кроз партнерске градове.

Циљеви пројекта REWOMEN су допринос оснаживању жена и побољшању родне равноправности у региону и ЕУ; упознавање грађанки и грађана са историјом и наслеђем покрета за еманципацију жена у различитим ЕУ државама; развој међународне солидарности жена путем умрежавања, размене знања и сарадње на заједничкој изложби и унапређење женске репрезентације и видљивости женске историје у музејима, школама, књигама, истраживањима, на телевизији и у филму.

Око 100 жена из партнерских земаља учествоваће у креирању концепта и материјала за завршну изложбу. Идеја изложбе је да представи чињенице, догађаје, друштвене прекретнице и промене, биографије познатих и потпуно непознатих маргинализованих жена. Изложба ће се састојати од докумената, фотографија, текстова, артефаката, чланака, видео материјала и биће интерактивна са публиком. Концептуално, изложба ће бити представљена у четири теме: 1. Жене, мир и политика; 2. Жене и рад; 3. Жене и слобода и 4. Жене, уметност, култура и друштвена теорија.

Фото: Владимир Мучибабић

Оставите одговор