Одабрана кандидаткиња за резиденцију у Аустрији

Објављено у категорији: Вести

Новосадска фотографкиња, Снежана Петковић, одабрана је да отпутује у аустријски град Грац где ће, у оквиру резиденцијалног програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR), спровести истраживање и направити серију фотографија, на тему (е)миграција и актуелних мотива за одлазак из Србије у Аустрију.

Промоција интеркултуралног дијалога, представљање будуће перспективе и проналажење места сусрета и интеракције, поређење заједничког простора српске и аустријске културе главне су идеје конкурса.

„Оно што ме највише интригира је чињеница да, иако многи свакодневно емигрирају из Србије у Аустрију, број ствари које се илегално увезу у Србију је још већи. Ослањајући се на своја претходна истраживања, хтела бих да направим мапирање ствари које се увозе у Србију, правећи паралелу између две такве различите трансакције – људи и предмета“ тако део своје идеје о раду у оквиру резиденције представља Снежана.

Снежана је студенткиња четврте године на Одсеку за фотографију, Академије уметности у Новом Саду и већ је забележила бројне изложбе, пројекте, резиденције, па и награде. Новосадска уметница учествовала је на Светском бијеналу студентске фотографије, на првом Кинеско-српском омладинском фестивалу фотографије где је била део групне изложбе у Пекингу. Њени радови нашли су се и на изложбама у Музеју савремене уметности Војводине, Галерији Матице српске, док је самостално излагала у Галерији ЦК13 и Дому културе Студентски град.

Фотографије на којима Снежана Петковић буде радила у Грацу биће представљене на изложби.

Конкурс се реализује у сарадњи „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Удружења визуелних уметника Штајерске – „Berufsvereinigung Bildender KünstlerInnen Steiermark”, Грац, Аустрија (BVBK STMK), чији су представници и донели одлуку о избору кандидаткиње.

Резиденција се одвија кроз програм „Common spaces of tomorrow – Bridges from Graz to Novi Sad“.

Подсећамо да је још увек отворен позив за уметничку резиденцију у Јапану до 31. марта 2020. године.

Циљ програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) који се реализује у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ јесте интернационализација локалне уметничке сцене и едукација и умрежавање локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Кроз овај програм подржавају се новосадски уметници у реализацији одлазећих резиденција, али се и страним уметницима омогућава да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

Оставите одговор