Odabran slogan kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture!

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Slogan kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine je „4 new bridges“ („Za nove mostove“), odlučili su članovi Umetničkog saveta koji su na sastanku definisali programski i projektni koncept kandidature našeg grada.

Posle prvog, konstitutivnog sastanka koji je održan početkom ovog meseca, Umetnički savet je održao i prvi radni sastanak na kojem je, pored definisanja slogana kampanje za Evropsku prestonicu kulture, razmatran i programski koncept koji čine četiri mosta. Mostovi simbolizuju Novi Sad kroz čitavu njegovu istoriju: mostovi asociraju na spajanje ljudi, kultura, vera, tradicija koji su stotinama godina činila da Novi Sad bude primer prožimanja i bogatstva različitosti svake vrste. Mostovi jesu i suštinsko, identitetsko pitanje za svaku osobu, organizaciju, pa i sam grad – naročito grad kakav je Novi Sad, koji je i jedini grad u Evropi kojem su u bližoj istoriji srušeni svi mostovi. I oni pravi, ali i oni simbolički.

Četiri mosta programskog koncepta kandidature činiće ukupno osam tema kojima će se kandidatura baviti:

Most 1 – kulturno nasleđe i gostoprimstvo
Most 2 – konflikti i migracije
Most 3 – kreativne industrije i mladi
Most 4 – kulturni kapacitet i javni prostori

Putem novih mostova, grad Novi Sad će predstaviti, ali i ojačati, svoje kapacitete i potencijale. S druge strane, kandidatura za prestižnu titulu je i jedinstvena prilika da se naš grad suoči i reši neke od važnih izazova i nedostataka.

Na osnovu zadatih okvira kroz programsku strukturu i projektni koncept, sutra će biti objavljen novi otvoreni poziv za sve građane, nevladine organizacije i institucije da predlože svoje projekte. Izabrani projekti postaće sastavni deo Aplikacije za finalni proces kandidature.

Paralelno sa tim procesom, Umetnički savet, sastavljen od eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti kulturnog i društvenog života, radi i na definisanju umetničkog koncepta i strategije kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Pored neospornog ličnog doprinosa razvoju kulture grada Novog Sada, kao i institucija i organizacija koje predstvaljaju, članovi su birani i na osnovu njihove stručnosti u različitim segmentima kulturnog života Grada. Umetnički savet čine: Rita Kinka, pijanistkinja, predstavnica Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je nastupala u skoro svim evropskim zemljama uz podršku fondacije ,,Nagrada za ženu Evrope”; Dubravka Lazić, doktorirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (2013) iz uže naučne oblasti Filmologija, a trenutno redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu; Tijana Palkovljević-Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, autorka doktorske disertacije na temu ,,Slika kulturnog identiteta posredstvom prezentacije umetničkih dela”; Vesna Kaćanski, urednica muzičke redakcije Kulturnog centra Novog Sada i urednica i izvršni producent Novosadskog džez festivala; Vladimir Kopicl, književni, filmski i pozorišni kritičar, čiji radovi su uključeni u nekoliko evropskih i svetskih antologija i zbornika; Valentin Vencel, glumac i direktor Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, deo stručnog tima koji je pripremao kandidaturu Egera za Evropsku prestonicu kulture; Dušan Kovačević, osnivač i direktor „EXIT“ festivala, najmlađi dobitnik Februarske nagrade grada Novog Sada, kao i Zdravko Vulin, direktor i glavni urednik Studentskog kulturnog centra.

Novi Sad 2021 je platforma za razvoj kreativnih potencijala Novog Sada. Ovaj projekat treba pre svega da motiviše i inspiriše radnike u kulturi, ali i sve građane na preispitivanje dosadašnjih vrednosti i postavljanje novih ciljeva u pravcu demokratskog kulturnog razvoja grada. Preispitivanje savremenog identiteta Novog Sada, revitalizacija kulturnog nasleđa, rekonstrukcija starih i otvaranje novih prostora namenjenih kulturi, razvijanje međunarodne i međusektorske saradnje, podsticanje interkulturnog dijaloga, decentralizacija kulture, razvijanje kulturne participacije građana, samo su neki od principa kulturnog razvoja koji moraju biti usvojeni na putu ka osvajanju ove prestižne titule.

Ostavite odgovor