Odabran slogan kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture!

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Slogan kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine je „4 new bridges“ („Za nove mostove“), odlučili su članovi Umetničkog saveta koji su na sastanku definisali programski i projektni koncept kandidature našeg grada.

Posle prvog, konstitutivnog sastanka koji je održan početkom ovog meseca, Umetnički savet je održao i prvi radni sastanak na kojem je, pored definisanja slogana kampanje za Evropsku prestonicu kulture, razmatran i programski koncept koji čine četiri mosta. Mostovi simbolizuju Novi Sad kroz čitavu njegovu istoriju: mostovi asociraju na spajanje ljudi, kultura, vera, tradicija koji su stotinama godina činila da Novi Sad bude primer prožimanja i bogatstva različitosti svake vrste. Mostovi jesu i suštinsko, identitetsko pitanje za svaku osobu, organizaciju, pa i sam grad – naročito grad kakav je Novi Sad, koji je i jedini grad u Evropi kojem su u bližoj istoriji srušeni svi mostovi. I oni pravi, ali i oni simbolički.

Četiri mosta programskog koncepta kandidature činiće ukupno osam tema kojima će se kandidatura baviti:

Most 1 – kulturno nasleđe i gostoprimstvo
Most 2 – konflikti i migracije
Most 3 – kreativne industrije i mladi
Most 4 – kulturni kapacitet i javni prostori

Putem novih mostova, grad Novi Sad će predstaviti, ali i ojačati, svoje kapacitete i potencijale. S druge strane, kandidatura za prestižnu titulu je i jedinstvena prilika da se naš grad suoči i reši neke od važnih izazova i nedostataka.

Na osnovu zadatih okvira kroz programsku strukturu i projektni koncept, sutra će biti objavljen novi otvoreni poziv za sve građane, nevladine organizacije i institucije da predlože svoje projekte. Izabrani projekti postaće sastavni deo Aplikacije za finalni proces kandidature.

Paralelno sa tim procesom, Umetnički savet, sastavljen od eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti kulturnog i društvenog života, radi i na definisanju umetničkog koncepta i strategije kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Pored neospornog ličnog doprinosa razvoju kulture grada Novog Sada, kao i institucija i organizacija koje predstvaljaju, članovi su birani i na osnovu njihove stručnosti u različitim segmentima kulturnog života Grada. Umetnički savet čine: Rita Kinka, pijanistkinja, predstavnica Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je nastupala u skoro svim evropskim zemljama uz podršku fondacije ,,Nagrada za ženu Evrope”; Dubravka Lazić, doktorirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (2013) iz uže naučne oblasti Filmologija, a trenutno redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu; Tijana Palkovljević-Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, autorka doktorske disertacije na temu ,,Slika kulturnog identiteta posredstvom prezentacije umetničkih dela”; Vesna Kaćanski, urednica muzičke redakcije Kulturnog centra Novog Sada i urednica i izvršni producent Novosadskog džez festivala; Vladimir Kopicl, književni, filmski i pozorišni kritičar, čiji radovi su uključeni u nekoliko evropskih i svetskih antologija i zbornika; Valentin Vencel, glumac i direktor Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, deo stručnog tima koji je pripremao kandidaturu Egera za Evropsku prestonicu kulture; Dušan Kovačević, osnivač i direktor „EXIT“ festivala, najmlađi dobitnik Februarske nagrade grada Novog Sada, kao i Zdravko Vulin, direktor i glavni urednik Studentskog kulturnog centra.

Novi Sad 2021 je platforma za razvoj kreativnih potencijala Novog Sada. Ovaj projekat treba pre svega da motiviše i inspiriše radnike u kulturi, ali i sve građane na preispitivanje dosadašnjih vrednosti i postavljanje novih ciljeva u pravcu demokratskog kulturnog razvoja grada. Preispitivanje savremenog identiteta Novog Sada, revitalizacija kulturnog nasleđa, rekonstrukcija starih i otvaranje novih prostora namenjenih kulturi, razvijanje međunarodne i međusektorske saradnje, podsticanje interkulturnog dijaloga, decentralizacija kulture, razvijanje kulturne participacije građana, samo su neki od principa kulturnog razvoja koji moraju biti usvojeni na putu ka osvajanju ove prestižne titule.

Trackbacks/Pingbacks

  1.  Za nove mostove, slogan Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021 | Media GROUP 021RS

Ostavite odgovor