Одабран слоган кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе!

Објављено у категорији: Вести

Слоган кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године је „4 new bridges“ („За нове мостове“), одлучили су чланови Уметничког савета који су на састанку дефинисали програмски и пројектни концепт кандидатуре нашег града.

После првог, конститутивног састанка који је одржан почетком овог месеца, Уметнички савет је одржао и први радни састанак на којем је, поред дефинисања слогана кампање за Европску престоницу културе, разматран и програмски концепт који чине четири моста. Мостови симболизују Нови Сад кроз читаву његову историју: мостови асоцирају на спајање људи, култура, вера, традиција који су стотинама година чинила да Нови Сад буде пример прожимања и богатства различитости сваке врсте. Мостови јесу и суштинско, идентитетско питање за сваку особу, организацију, па и сам град – нарочито град какав је Нови Сад, који је и једини град у Европи којем су у ближој историји срушени сви мостови. И они прави, али и они симболички.

Четири моста програмског концепта кандидатуре чиниће укупно осам тема којима ће се кандидатура бавити:

Мост 1 – културно наслеђе и гостопримство
Мост 2 – конфликти и миграције
Мост 3 – креативне индустрије и млади
Мост 4 – културни капацитет и јавни простори

Путем нових мостова, град Нови Сад ће представити, али и ојачати, своје капацитете и потенцијале. С друге стране, кандидатура за престижну титулу је и јединствена прилика да се наш град суочи и реши неке од важних изазова и недостатака.

На основу задатих оквира кроз програмску структуру и пројектни концепт, сутра ће бити објављен нови отворени позив за све грађане, невладине организације и институције да предложе своје пројекте. Изабрани пројекти постаће саставни део Апликације за финални процес кандидатуре.

Паралелно са тим процесом, Уметнички савет, састављен од еминентних стручњака из различитих области културног и друштвеног живота, ради и на дефинисању уметничког концепта и стратегије кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.

Поред неоспорног личног доприноса развоју културе града Новог Сада, као и институција и организација које предстваљају, чланови су бирани и на основу њихове стручности у различитим сегментима културног живота Града. Уметнички савет чине: Рита Кинка, пијанисткиња, представница Академије уметности у Новом Саду, која је наступала у скоро свим европским земљама уз подршку фондације ,,Награда за жену Европе”; Dubravka Lazić, doktorirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (2013) iz uže naučne oblasti Filmologija, a trenutno redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu; Тијана Палковљевић-Бугарски, управница Галерије Матице српске, ауторка докторске дисертације на тему ,,Слика културног идентитета посредством презентације уметничких дела”; Весна Каћански, уредница музичке редакције Културног центра Новог Сада и уредница и извршни продуцент Новосадског џез фестивала; Владимир Копицл, књижевни, филмски и позоришни критичар, чији радови су укључени у неколико европских и светских антологија и зборника; Валентин Венцел, глумац и директор Новосадског позоришта/Újvidéki Színház, део стручног тима који је припремао кандидатуру Егера за Европску престоницу културе; Душан Ковачевић, оснивач и директор „EXIT“ фестивала, најмлађи добитник Фебруарске награде града Новог Сада, као и Здравко Вулин, директор и главни уредник Студентског културног центра.

Нови Сад 2021 је платформа за развој креативних потенцијала Новог Сада. Овај пројекат треба пре свега да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја града. Преиспитивање савременог идентитета Новог Сада, ревитализација културног наслеђа, реконструкција старих и отварање нових простора намењених култури, развијање међународне и међусекторске сарадње, подстицање интеркултурног дијалога, децентрализација културе, развијање културне партиципације грађана, само су неки од принципа културног развоја који морају бити усвојени на путу ка освајању ове престижне титуле.

Оставите одговор