Новосадски волонтерски сервис – Успостављање одрживог волонтерског менаџмента

Објављено у категорији: Вести

Новосадски волонтерски сервис, покренут као заједнички пројекат две европске престонице – културе и младих, за прве две године постојања учествовао је на 145 различитих активности, да би ове године, одиграо кључну улогу у пружању помоћи и подршке суграђанима у борби са пандемијом коронавируса, остваривши скоро 4000 волонтерских сати.

Труд и рад крунисани су Октобарском наградом, а ове године постигнута је и европска димензија, јер се НВС прикључио неформалној мрежи коју су покренули координатори из 18 градова – Европских престоница културе, у оквиру чега су одржане већ две презентације Share your story и Discover my city.

У сусрет Међународном дану волонтера, о наведеним успесима, изазовима, раду и функционисању НВС-а, причао нам је координатор, Војислав Пркосовачки.

Новосадски волонтерски сервис је одиграо кључну улогу у помагању суграђанима у борби са пандемијом. Колико је акција било и колико је волонтера учествовало?

Новосадски волонтерски сервис је два дана по проглашењу ванредног стања постао део шире иницијативе организација у Новом Саду које раде са волонтерима. Иницијатива је потекла од Омладинске престонице Европе Нови Сад – ОПЕНС и окупила Градску управу за спорт и омладину Града Новог Сада, Новосадски омладински Форум, Црвени крст Новог Сада, Студентски парламент Универзитета у Новом Саду и омладинске организације – Удружење грађана „Youth Fest“, Институт за омладинске политике, Чепом до осмеха, Европски омладински центар Војводине, Новосадски хуманитарни центар и Колпинг Србија.

Организације су пружиле своје ресурсе на располагање у превазилажењу изазова које је изазвала пандемија са идејом да се са волонтерима ради безбедно и сигурно, синхронизовано и координисано са градским кризним штабом. Новосадски волонтерски сервис је на себе преузео управљање волонтерима, од комуникације са градским кризним штабом, преко позива и регистровања нових волонтера, па до директног рада са њима на терену.

Занимљиво је да смо за кратак временски период имали велик број новорегистрованих волонтера и повећали базу за скоро 400 нових волонтера и волонтерки спремних да дају подршку у активностима током ванредног стања. Волонтери су били ангажовани на активностима набавке хране, лекова и намирница за суграђане старије од 65 година у директној сарадњи са Црвеним крстом, учестовали су у постављању привремене Ковид болнице на Новосадском Сајму у директној сарадњи са Војском Србије, те подели помоћи за најсиромашније и на паковању више од 20.000 пакета за пензионере Новог Сада. Током рада на више активности, укупно је остварено 3820 волонтерских сати, ангажовано је 667 волонтера и волонтерки. Бројеви су важни за овакве ретроспективе и приказ урађеног, али је много важнији остварен квалитет рада са волонтерима.

С обзиром на то да су волонтери до сада били ангажовани на различитим догађајима, ово је ипак био изазов, због поштовања одређених правила како би се сви заштитили. Како су се волонтери прилагодили и колико је то било захтевно?

Новосадски волонтерски сервис је од оснивања, у септембру 2017. године, заснован на методологији успостављања локалних волонтерских сервиса који могу да пруже подршку свима који желе да покрену одређене промене и да у њих укључе грађане/волонтере. За мање од две године подржали смо 145 различитих активности у оквиру обе европске престонице, али и на пољу спорта, здравља, социјалне заштите и заштите животне средине, константно примењујући и унапређујући елементе волонтерског менаџмента.

Добро утемељење корака волонтерског менаџмента које подразумева добра информисаност о волонтирању, о простору у којем се волонтирање спроводи, о корисницима и организаторима, добру обуку и простор за сва додатна питања, поштовање времена и безбедоносних мера важи за све секторе волонтирања. Волонтирање може бити успешно једино ако смо се добро припремили, прикупили све информације и поштовали договорене елементе.

Сви волонтери у НВС-у пролазе кроз обавезне кораке позивања, обавештавање о пријему, учешће на припремном састанку, реализацији, евалуацији и чину захвалности и охрабривања за нове волонтерске авантуре. Уз сву припрему, волонтери добијају и кратки „Подсетник за безбедно волонтирање“. Ова методологија важи за све секторе волонтирања којима смо до сада били подршка.

Ванредно стање је усмерило додатну пажњу на безбедност и сигурност, спровођење додатних мера опреза и информисање о мерама које треба пратити како би се избегле нежељене ситуације. Системским приступом се ради дугорочно, одрживо, са јасном поделом одговорности и са додатним уживањем у испуњеним задацима. Волонтери су показали одговорност, мотивисаност, спремност за пружање подршке, хуманост и солидарност, што је додатно будило осећај да живимо међу добрим људима.

новосадски волонтерски сервис

Рад и труд крунисан је Октобарском наградом. Колико је то значајно за тебе као координатора НВС-а?

Октобарска награда свих волонтера и волонтерки Новог Сада је важна потврда залагању и енергији уложеној у подршку локалној заједници. Награда је уздизање вредности које волонтери са собом носе и несебично деле као што су солидарност, хуманост, залагање за мир, толеранција, рушење предрасуда и стереотипа, равноправност и демократију. Награда је по мени симбол тога да Град види и разуме значај волонтера и волонтерки и подстицај за нове активности, подухвате, подизање квалитета рада и постављање стандарда рада са волонтерима. Пред нама је период у којем сви организатори волонтерских активности треба да потврде ову награду даљим залагањем, квалитетним радом и још видљивијом подршком заједници.

Хајде да се осврнемо и генерално на рад НВС-а. Колико заправо и сами волонтери доприносе догађајима на којима су били ангажовани од почетка рада НВС-а и каква искуства стичу?

Волонтирање је двосмеран процес, ангажманом волонтера и волонтерки обе стране добијају. Подједнако је важно и давање и примање волонтерске подршке. Волонтери и волонтерке стичу различите вештине и знања, нова познанства, откривају просторе у којима још нису били, боље се упознају сами са собом, али је најважније искуство које не може да се стекне на другим местима и другим методама.

Са друге стране, организације, институције, различите формалне и неформалне групе имају могућност да своје активности представе новој популацији, новој публици, ангажманом волонтера додају додатне боје реализацији, да креирају нову емоцију која се памти, отварају се за нова сагледавања активности, добијају сугестије и смернице како неке ствари унапредити, што све заједно доводи до повећања квалитета рада, осећаја припадности, уважавања и раста.

Повезујући волонтере са организаторима волонтерских активности, град добија другачији облик и ширину. Посебан је осећај у једном дану проћи кроз лавиринте Српског народног позоришта, седети у свечаном салону Галерије Матице српске, а већ следећи дан бити на светском првенству у mountinboardingu или на хуманитарном концерту у свом кварту. Волонтирање буди оно најбоље у нама и подстиче да се то добро даље дели.

Колико је тренутно волонтера у НВС-у?

У бази Новосадског волонтерског сервиса је тренутно 1657 регистрованих волонтера. Најстарији има 83 године, а најмлађи скоро 11. Највећи број волонтера чине млади од 19 до 27 година, заправо млада популација која још увек учи, тражи се и која кроз волонтирање додатно учествује у животу заједнице, града, а тиме и целог друштва. Посебно сам поносан на сениорску групу волонтера која у активности које организујемо и подржавамо уноси додатно достојанство и вредност. Радити са овом популацијом је посебно уживање, јер се са њима отварају и теме међугенерацијске сарадње, што волонтирању даје још већи подстрек за даљи рад и унапређење.

Лепота је у томе што не постоји јасно правило ко ће се определити за волонтерски ангажман. Мотивације су различите и не бирају узраст, пол, социјални нити било који други статус. Неко се активира због могућности да боље упозна град, неко је ту да би проширио круг пријатеља, велика група испуњава осећај корисности, неко је јасан у томе да жели да својим ангажманом подржи свој град.

 

Фото: Владимир Величковић

Оставите одговор