Novosadski univerzitet pokrenuo inicijativu za novi kampus

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Projekat „Novi Sad 2021“ predstavlja svojevrsnu platformu za razvoj kreaitivnih potencijala Novog Sada. Programski koncept kandidature Novog Sada za titulu Evropska prestonica kulture 2021. pod nazivom „Za nove mostove“ utemeljen je na četiri novosadska mosta gde je svaki fokusiran na neke od oblasti na kojima će se raditi.

Jedan od četiri programska mosta je most Sloboda čije su teme kreativne industrije i mladi kao prepoznatljivi resursi grada Novog Sada. Ideja je da se kroz jačanje kreativnih industrija i omladinskog sektora Novi Sad osnaži kako bi pružio šansu da zadrži svoje kreativne mlade ljude, ali ponudi mogućnost da bude mesto koje će privlačiti mnogobrojne mlade kreativce iz regiona, cele Evrope i sveta. Jedan od načina za realizaciju ovog projekta je veći broj startap preduzeća i inkubatora u oblasti kreativnih industrija i povećanje broja zaposlenih u kreativnim industrijama.

Novi Sad se može pohvaliti činjenicom da trenutno zapošljava oko 3.500 mladih ljudi u IT sektoru i nezvanično je prestonica IT sektora u Srbiji. Gotovo s velikom sigurnošću se može reći da je IT sektor najproduktivnija privredna grana u Srbiji i zbog činjenice da u ovom momentu posla ima za skoro 10.000 hiljada IT stručnjaka i zbog konstantnog rasta izvoza softvera koji se sada meri u stotinama miliona evra godišnje.

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, na kojem se obrazuju IT stručnjaci, iako postoji ogromno interesovanje brucoša i ima zadovoljavajući i broj i kvalitet nastavnog osoblja, trenutno ne raspolaže kvalitetnim prostorom u kojem bi mogao da se školuje veći broj studenata na ovim smerovima.

Uskoro bi moglo da se očekuje da će ovaj problem biti rešen. Naime, na poslednjem sastanku predstavnika Univerziteta u Novom Sadu, republičke, pokrajinske i gradske vlasti pokrenuta je inicijativa za proširenje kapaciteta Novosadskog univerziteta kroz izgradnju druge faze Tehnološkog parka i stvaranja novog univerzitetskog kampusa u kasarni „Arčibald Rajs“.

Kasarna „Arčibald Rajs“

 

Izgradnja druge faze Tehnološkog parka je razvojna perspektiva Novosadskog univerziteta u narednih nekoliko decenija, jer će doprineti razvoju startap kompanija koje su povezane s Univerzitetom, što će doprineti i tehnološkom razvoju samog Univerziteta, ali i Novog Sada i Srbije.

Pokrenuta inicijativa da Univerzitet u Novom Sadu preuzme kompleks nekadašnje kasarne „Arčibald Rajs“, koja bi omogućila formiranje novog kampusa u koji bi, kako je najavljeno, bili smešteni Departman za IT sektor Fakulteta tehničkih nauka, zatim Centar za strategijske i napredne studije, kao i Akademija umetnosti i deo Medicinskog fakulteta. Ono što je takođe važno je da bi na taj način kasarana „Arčibald Rajs“, koja dugo nije u upotrebi, a predstavlja reprezentativan objekat u širem centru Novog Sada, bila rekonstruisana i ponovo zablistala starim sjajem.

Ostavite odgovor