Новосадски универзитет покренуо иницијативу за нови кампус

Објављено у категорији: Вести

Пројекат „Нови Сад 2021“ представља својеврсну платформу за развој креаитивних потенцијала Новог Сада. Програмски концепт кандидатуре Новог Сада за титулу Европска престоница културе 2021. под називом „За нове мостове“ утемељен је на четири новосадска моста где је сваки фокусиран на неке од области на којима ће се радити.

Један од четири програмска моста је мост Слобода чије су теме креативне индустрије и млади као препознатљиви ресурси града Новог Сада. Идеја је да се кроз јачање креативних индустрија и омладинског сектора Нови Сад оснажи како би пружио шансу да задржи своје креативне младе људе, али понуди могућност да буде место које ће привлачити многобројне младе креативце из региона, целе Европе и света. Један од начина за реализацију овог пројекта је већи број стартап предузећа и инкубатора у области креативних индустрија и повећање броја запослених у креативним индустријама.

Нови Сад се може похвалити чињеницом да тренутно запошљава око 3.500 младих људи у ИТ сектору и незванично је престоница ИТ сектора у Србији. Готово с великом сигурношћу се може рећи да је ИТ сектор најпродуктивнија привредна грана у Србији и због чињенице да у овом моменту посла има за скоро 10.000 хиљада ИТ стручњака и због константног раста извоза софтвера који се сада мери у стотинама милиона евра годишње.

Факултет техничких наука у Новом Саду, на којем се образују ИТ стручњаци, иако постоји огромно интересовање бруцоша и има задовољавајући и број и квалитет наставног особља, тренутно не располаже квалитетним простором у којем би могао да се школује већи број студената на овим смеровима.

Ускоро би могло да се очекује да ће овај проблем бити решен. Наиме, на последњем састанку представника Универзитета у Новом Саду, републичке, покрајинске и градске власти покренута је иницијатива за проширење капацитета Новосадског универзитета кроз изградњу друге фазе Технолошког парка и стварања новог универзитетског кампуса у касарни „Арчибалд Рајс“.

Kасарна „Арчибалд Рајс“

 

Изградња друге фазе Технолошког парка је развојна перспектива Новосадског универзитета у наредних неколико деценија, јер ће допринети развоју стартап компанија које су повезане с Универзитетом, што ће допринети и технолошком развоју самог Универзитета, али и Новог Сада и Србије.

Покренута иницијатива да Универзитет у Новом Саду преузме комплекс некадашње касарне „Арчибалд Рајс“, која би омогућила формирање новог кампуса у који би, како је најављено, били смештени Департман за ИТ сектор Факултета техничких наука, затим Центар за стратегијске и напредне студије, као и Академија уметности и део Медицинског факултета. Оно што је такође важно је да би на тај начин касарана „Арчибалд Рајс“, која дуго није у употреби, а представља репрезентативан објекат у ширем центру Новог Сада, била реконструисана и поново заблистала старим сјајем.

Оставите одговор