Новосадски кратки филм на филмском фестивалу на Пафосу

Објављено у категорији: Вести

Пројекат Европске престонице културе отвара нове безграничне могућности подстицања културне сарадње новосадске културне сцене са свим земљама и градовима на европском континенту. Представници Фондације Нови Сад 2021 свакодневно раде на изградњи нових културних мостова између Новог Сада и европских градова дуж дунавског слива, али и целе Европе. На тај начин се подстиче интернационализација културне сцене нашег града, развијају нове пријатељске везе и нови дијалог и подстиче повезивање и дух сарадње и разумевања између свих Европљана. Ово посебно подразумева развој нових културних веза с градовима с којима не постоји или постоји веома ограничена културна размена.
Горе наведено потврђује и нови успешни пројекат сарадње између пројеката Нови Сад 2021 и Пафос 2017. Први пројекат сарадње између ових градова у оквиру пројекта Европске престонице културе отвара могућност да новосадски аутори представе кратке игране филмове на међународном филмском фестивалу Sineatikon на Пафосу и на тај начин новосадски филм постане саставни део програма Пафос 2017 – Европска престоница културе.
Селекцију филмова који ће се представити на Пафосу је извршио Ђорђе Каћански, истакнути филмски стручњак и познавалац новосадске филмске сцене. Како сам истиче у образложењу селекције, приликом избора се пошло од чињенице да „није тешко разлучити шта је истински мост између између свих епоха, вера и нација – то је љубав“. У уторак, 5. септембра ће на Sineatikon фестивалу бити емитована три филма: Ласта редитеља Милана Белегишанина, Феномен тврђава редитеља Драгана Стојменовића и Антала Силарда и Отворени град, остварење групе младих новосадских аутора под менторством Нене Тот Реџић. Осим наведених филмова, представници пројекта Нови Сад 2021 ће, током деведесетоминутног програма, представити и културне потенцијале нашег града и прилике за сарадњу.
Истовремено, захваљујући изврсној сарадњи и комуникацији тимова две Европске престонице културе, а имајући у виду основне теме у фокусу у овој години кандидатуре нашег пројекта, биће организовани заједнички састанци тима усмерени ка подизању капацитета пројекта Нови Сад 2021. Такође ће бити организован и тродневни тренинг о волонтеризму у светлу припреме израде волонтерске платформе града Новог Сада с циљем да омогући систематичан и ефикасан приступ волонтеризму који је веома значајан сегмент пројекта Европске престонице културе. Ово ће омогућити развој капацитета чланова тима, који ће имати прилику да на конкретном примеру организације међународног филмског фестивала оставри увид у волонтерски систем једне Европске престонице културе и тако се боље припреме за предстојеће припремне активности.
Подсетимо, Фондација Нови Сад 2021 је започела имплементацију низа стратешких мера усмерених ка подстицању интернационализације културне сарадње у нашем граду.

 

Оставите одговор