Новосадски дувачки квинтет на Пројекту 22 симболично представља Калеидоскоп културе

Објављено у категорији: Вести

Пројекат 22, који заједно представљају Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ и НЕО фестивал – некласични фестивал класичне музике, биће отворен концертом Новосадског дувачког квинтета у Културној станици Руменка 11. јуна у 20 сати. Како је читав Пројекат 22 замишљен као својеврсна увертира у то како ће изгледати титуларна 2022. година у Новом Саду, када ће програм бити конципиран у осам програмских лукова, концерт Новосадског дувачког квинтета ће управо симболично представити један од њих – Калеидоскоп културе. С обзиром на то да Калеидоскоп културе представља целогодишњи пројекат културе заједништва, који кроз пет недеља у септембру презентује пет врста уметности, тако ће две од тих пет обележити наступ Новосадског дувачког квинтета – извођачка и визуелна.

„У данашње време свака синтеза уметности је више него добродошла. Брзина живота нам диктира и подстиче нас да велику потребу за уметношћу, када нађемо времена за њу, остварујемо конзумирањем исте, чинећи то незасито у што концентрованијем облику. Управо то данас можемо остварити захваљујући великим могућностима мултимедијалног приступа уметничком делу. Такође, то транспоновање уметности са визуелног на извођачко је нешто што је важно како би се она безбедно чувала, неговала, разумела и трајала“, рекао је хорниста и оснивач Новосадског дувачког квинтета Мирко Марић.

Концерт ће бити отворен увертиром „Набуко“ из истоимене Вердијеве опере, док је централни део програма резервисан за симфонијску свиту „Слике са изложбе“ Модеста Мусоргског, обе композиције у аранжману феноменалног Јоакима Линкелмана.

„Вече транскрипција у време када уметност поново треба да стане на ноге након велике кризе је по нашем мишљењу одличан начин да се капитална дела у интегралним форматима приближе широј слушалачкој публици синергијом наших пет инструмената“, прича Марић.

Учествујете у Пројекту 22 који ће представити концепт програма Европске престонице културе за 2022. годину. Најпре нам реците како се вама допада идеја да се кроз музику, домаће и светске извођаче, на неколико локација у граду прави такав тип увертире у титуларну годину?

– То је један веома леп и добро осмишљен начин припремања публике за свеопшту експанзију културних добара каква нас очекују у титуларној години. Тога смо дубоко свесни и томе се као састав, који једну деценију постоји на унутрашњој сцени, веома радујемо. Бити учесник програма и сада у припреми, као и у самој години одржавања Европске престонице културе, треба да буде значајна ствар у професионалном животу свих уметника као културних прегалаца.

У оквиру Дочека ви сте имали наступ у Културној станици Буковац, који је био емитован онлајн, сада сте у Културној станици Руменка. Како гледате на мрежу културних станица и на то да су управо у оквиру пројекта Европске престонице културе културни догађаји коначно изашли из самог центра града?

– Културне станице су нешто најбоље што се могло осмислити и реализовати као један савршен облик платформи које попут система осетљивих крвних судова разносе културу и уметност ка најудаљенијим, а прелепим периферијама једног културног организма какав је Нови Сад био од вајкада. Свака похвала за идејне творце оваквог начина оглашавања уметности.

Да ли ћете посетити неке друге концерте који ће бити одржани у оквиру Пројекта 22?

– Све могуће. Музичка уметност нам је управо та покретачка енергија на чији погон наш перпетуум мобиле звани живот од музике функционише. Подржавати и препознавати, па аналогно томе бити подржан и препознат у нашем послу, веома је важно.

Шта за вас као уметнике, али и као Новосађане значи титула Европске престонице културе?

– Прилика да све постане много културније и као такво племенитије, па да тако и заживи и остане на многаја љета нашем потомству у аманет, за понос и дику.

Зашто би, по вашем мишљењу, 2022. године сви требало да дођу у Нови Сад када он засија као Европска престонице културе?

– Сведочити крунисању лепоте је привилегија одабраних. Свако ко пожели себи и своме добро (про)наћиће се ту. Зато на време треба резервисати карту више и обезбедити себи место у возу до прозора са погледом на зелену и плодну равницу.

Детаљан програм и сатницу Пројекта 22 можете погледати на званичном сајту Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Оставите одговор