Мобилност радника у култури: новосадска кустоскиња у Дебрецину

Објављено у категорији: Вести

У оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ за суфинансирање мобилности културних менаџера и радника у култури и уметности у 2018. години, који је организовала Фондација „Нови Сад 2021“ Марта Ђармати кустос-документариста „Спомен-збирке Павла Бељанског“ боравиће у центру за модерну и савремену уметност у Дебрецину „Модем“ од 10. до 23. септембра 2018. године.

Марта Ђармати је дипломирала на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду. Као кустос ликовне збирке, ангажована је на обради стручне документације о уметничким делима, координацији послова на рестаурацији и опремању уметничког и архивског материјала, као и на активностима везаним за постављање материјала.

Ауторка је изложби „Ликовна збирка: од значке до монументалног платна“ (2007), „Павле Бељански – пријатељ уметника: Јефто Перић“ (2012) и „Ечка: колонија нових идеја“ (2013). Као кустос је радила на пројектима „Ристо Стијовић, Милан Коњовић: четврта деценија“, „Даница Јовановић: страсно заљубљена у сликарство“, „Покрет у скулптури / Скулптура у покрету“, „Сећање на Љубицу-Цуцу Сокић“ и многим другим.

Модем – центар за модерну и савремену уметност је културна установа која је окренута проучавању и представљању мађарске и међународне уметности 20. века. Она чува колекцију Antal-Lustig, једну од најзначајнијих приватних уметничких збирки од 4500 дела модерне и савремене уметности Мађарске, коју приказује у својој поставци. Због тога је сродна Спомен-збирци Павла Бељанског, чије се рад заснива на неговању и презентацији колекције Павла Бељанског. С обзиром на активан програмски и педагошки рад Модема, стручно усавршавање кустоса Спомен-збирке има непроцењив значај у приближавању музеја актуелним трендовима на пољу осмишљавања поставки и пратећих програма изложби, савременим методама  рада са публиком  у складу са приоритетима пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, као и унапређењу сарадње Спомен-збирке са иностраним партнерима и отвара могућност размене изложби са темом стваралаштва истог временског периода које би обогатиле програм Европске престонице културе.

Циљеви пројекта „Изван зоне комфора“, у оквиру којег се ова размена реализује, су поспешивање мобилности, унапређење међународне културне сарадње и изградња институционалних и административних капацитета у установама културе на територији града Новог Сада и општина Сремски Карловци, Беочин и Ириг.

Ово је први конкурс који подстиче мобилност културних радника, а који се реализује у Новом Саду, и део је шире стратегије интернационализације културне сцене коју спроводи Фондација „Нови Сад 2021“.

Фондација „Нови Сад 2021“ у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ подржала је 13 менаџера запослених у јавним културним установама и организацијама обезбеђивањем средстава за пројекте стручног усавршавања у иностранству

Оставите одговор