Новосађани одушевљени наступом Светског омладинског хора

Објављено у категорији: Вести

Незапамћеним овацијама новосадске публике, у суботу је поздрављено 58 младих хорских певача из целог света. Иницијативу Фондације „Нови Сад 2021- Европска престоница културе“ и Европске омладинске престонице, у препуној Синагоги, испратило је преко 600 суграђана.

Наступ Светског омладинског хора изазвао је позитивне емоције свих присутних. Синергија младости и талента и њихова повезаност кроз духовну музику пренела је свим гледаоцима снажну поруку. Језичке и националне баријере овај пут послужиле су као мост за повезивање и уважавање различитих култура, као и инспирација за стварање нових музичких аранжмана.

У два музичка блока, у трајању од 45 минута, представљена је духовна музика од епохе романтима до данас, као и савремене нумере у различитим аранжманима, под вођством диригената из Мађарске и Кеније. Хор је окупио 58 младих певача из чак 33 земље света. На почетку другог блока, певачи су се представили по земљама из којих долазе, што је изазвало посебно одушевљење код публике. Млади представници из Бразила, Венецуеле, Канаде, Кеније, Јапана, Тајвана и европских земаља, прошетали су кроз пубилку и заузели своје позиције на сцени са осмехом јер је њихово представљање пратио несебичан аплауз.

Међу последњима, хору се придружила и наша суграђанка Јована Филиповић – једини представник Србије који наступа са Светским омладинским хором.

Порука господина Моцара Габора испред Zsolnay Heritage Management истиче важност оваквих међународних пројеката, који младим генерацијама стварају платформу за повезивање кроз уметничко и креативно изражавање и разумевање културног наслеђа.

Оставите одговор