Ово су Новосађани који су свом граду донели титулу Европске престонице културе!

Објављено у категорији: Вести

Прошлог четвртка делегација састављена од дванаест Новосађана представљала је у Бриселу пројекат ,,Нови Сад 2021”. Након динамичних три сата излагања, безброј питања и потпитања панела независних експерата који су одлучивали о признању, Нови Сад је проглашен за Европску престоницу културе, а ово су људи који су за то најзаслужнији!

20161013_183451

Новосадску делегацију предводили су Градоначелник Новог Сада, уједно и члан организационог одбора пројекта Нови Сад 2021, Милош Вучевић, као и председник организационог одбора Нови Сад 2021 и председник управног одбора ЕГЗИТ фондације, Немања Миленковић.

Др Дарко Полић, новосадски архитекта, поделио је са комисијом урбанистичку визију Новог Сада као члан тима задужен за културну инфраструктуру, док је на правна питања одговарао правник и истраживач у области европских интеграција Вук Радуловић, менаџер међународних односа и координатор овог пројекта.

Члан Градског већа за културу, Далибор Рожић, био је члан делегације задужен за културну стратегију, док је координаторка тима за апликацију, Милица Рашковић, дефинисала начин на који се суграђани из различитих социјалних група укључују у пројекат.

Целокупно излагање врсно је модерирао глумац Лазар Јованов, док је управница Галерије Матице српске и заменица председника уметничког савета пројекта Нови Сад 2021, др Тијана ПалковљевићБугарски, представила уметничку визију пројекта.

Програмски директор апликације и професор на Факултету за медије, др Момчило Бајац, био је члан тима задужен за мониторинг и евалуацију, док је управница Бел Арт галерије, Весна Латиновић, била одговорна за сарадњу. Међу представницима који су отишли у Брисел били су још и Душан Вуковић, ПР менаџер Културног центра Новог Сада, који је припремио презентацију за Брисел и професорка Јелена Ребић у улози преводиоца.

epk-press2

Иза овог пројекта крије се међутим, читав тим људи који је предано учествовао у изради апликације, коментарима, промовисању пројекта и осмишљавању како би културна сцена Новог Сада требало да изгледа у наредном периоду.

Пројектом је руководио организациони одбор у саставу: Душанка Манић, заменица председника, Синиша Јокић, Славко Гордић, Обрад Шкрбић, Душан Поп Ђурђев, Зоран Хаџи Лазин, Славиша Грујић, Драган Станић, Жанко Томић и Селимир Радуловић.

Састављен од еминентних стручњака из различитих области културног и друштвеног живота, циљ уметничког савета био је да пружи стручну помоћ на изради уметничког концепта и стратегије кандидатуре, а поред др Тијане Палковљевић – Бугарски чинили су га и: Рита Кинка, председница, Весна Каћански, Валентин Венцел, Данијел Бабић, Владимир Копицл, Душан Ковачевић и Здравко Вулин.

Апликацију која је почетком септембра послата Бриселу израдили су поред Весне Латиновић, Лазара Јованова, Дарка Полића, Милице Рашковић још и Зоран Таировић и Драган Марковић а инострани саветници пројекта били су Кристијан Потирон, Петр Шимон и Мартон Мехеш.

aplikacioni-tim

За свакодневну промоцију пројекта Нови Сад 2021 био је задужен оперативни тим пројекта у саставу: Александра Јовановић, Душан Вуковић, Бојана Козомора, Бојана Јуришић, Денис Бајац, Ивана Миленковић, Бојана Тепић, Љиљана Кузмановић и Добривоје Дробац.

Свакако огроман допринос победи дао је јединствени идентитет пројекта Нови Сад 2021, који је осмислио Јован Тркуља из новосадског Петер Грегсон студија, за који су представници комисије рекли да је један од најоригиналнијих који су видели од устоличења ове титуле.

Поред свих наведених, свој допринос у титули имају и бројни грађани, институције и организације који су активно учествовали у изради стратегије културе и предлозима за унапређење културног живота Новог Сада, а свакако немерљив је допринос свих Новосађана који су кандидатуру свог града од срца подржавали, а на свој град се у сваком тренутку поносили!

Оставите одговор