Конструктивном дискусијом до модела уређења јавних простора

Објављено у категорији: Вести

Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ ове године започиње реализацију програма „Урбани џепови“ који представља уређење малих јавних простора. Као што се и наводи у Апликационој књизи пројекта „Нови Сад 2021“, један од задатака Фондације је реализација пројекта осликавања јавних зидних површина, како би се оплеменили јавни простори и афирмисала улична уметност и локални уметници. Прва година посвећена је тематском мосту Нада, односно подизању инфраструктурних и људских капацитета града, те ће у овој години пројекат бити усмерен на ангажовање локалних уметника.
Како би успоставили транспарентан модел за избор јавних површина, у складу са законским пропозицијама, као и уметника који би осликали мурале, Фондација по први пут организује дискусију „НОВИ САД – ГРАД МУРАЛА“, која ће се одржати 3. маја у 12 часова у Спомен-збирци Павла Бељанског (Трг галерија 2). Том приликом биће представљен предлог модела за одабир јавних површина и критеријума за избор уметника и уметничких тема.
Ово је први јасан и директан позив организацијама и удружењима које се баве урбаном културом и, свакако, појединцима-уметницима који осликавају град муралима, да отворено разговарају о уређењу јавних простора. Намера нам је да на транспарентан начин, кроз партиципацију свих заинтересованих учесника, започнемо конструктивну дискусију како бисмо заједнички обликовали коначан модел за спровођење овог дела програма.

Оставите одговор