Нови сајт и апликација о Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

Удружење Шта је новосадскије у понедељак, 20. фебруара промовисало пројекат Прича се (п)о граду Новом Саду и нови веб-сајт и мобилну апликацију који представљају својеврстан туристички водич кроз Нови Сад.

Овај алтернативни водич кроз наш град чине бројне аудио-приче локалних Новосађана о занимљивим локацијама у граду које су повазане с интерактивном мапом. На тај начин посетиоци имају прилику да осете непоновљиву аудио-туру кроз улице Новог Сада.
Подршку Удружењу Шта је новосадски за веб-сајт и мобилну апликацију дала је и Фондација Нови Сад 2021. Како је у име Фондације на промоцији истакао Лазар Јованов, овај пројекат је релевантан из више разлога, а пре свега зато што се бави актуелном политиком културе сећања и на неки начин доприноси тој реидентификацији града Новог Сада.

– Фондација Нови Сад 2021 подржава пројекте који се тичу развоја нових платформи у комуникацији са грађанством јер имају партиципативни карактер, односно подразумевају учешће грађана у креирању нових културних садржаја – рекао је Јованов и најавио да ће и у оквиру сајта Фондације Нови Сад 2021 бити формирана платформа која ће повезивате те шетње и уопште, на неки урбанији и креативнији начин, правити нову презентацију града Новог Сада.

Фондација Нови Сад 2021, како је истакао Јованов, треба да подржава овакве и сличне иницијативе које оснажују локалну заједницу и локалне организације, како би сви заједно удружили енергију и креативност и, као синергетски ефекат, спремно дочекали 2021. годину у којој ће Нови Сад с поносом носити ласкаву титулу Европска престоница културе.

Удружење Шта је новосадски има 33.000 пратилаца на Фејсбук станици који им свакодневно шаљу предлоге шта је то за њих типично новосадски. Такође, на својој Инстаграм страници кроз #novosadski свакодневно објављују и награђују одабране фотографије суграђана, а окупљена је заједница од 29.000 пратилаца. Кроз ауторски блог покушавају да дају критички осврт на одређене појаве у друштву и промовишу, по њиховим стандардима, важне новосадске идеје. Њихова акција Новосадски херој има за циљ избор локалних хероја, који својим знањем, умећем или карактером остављају позитиван утицај на локалну заједницу. Организују и годишњу хуманитарну изложбу форографија, а средства прикупљена током изложбе прослеђују у хуманитарне сврхе.

Оставите одговор