Novi sajt i aplikacija o Novom Sadu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Udruženje Šta je novosadskije u ponedeljak, 20. februara promovisalo projekat Priča se (p)o gradu Novom Sadu i novi veb-sajt i mobilnu aplikaciju koji predstavljaju svojevrstan turistički vodič kroz Novi Sad.

Ovaj alternativni vodič kroz naš grad čine brojne audio-priče lokalnih Novosađana o zanimljivim lokacijama u gradu koje su povazane s interaktivnom mapom. Na taj način posetioci imaju priliku da osete neponovljivu audio-turu kroz ulice Novog Sada.
Podršku Udruženju Šta je novosadski za veb-sajt i mobilnu aplikaciju dala je i Fondacija Novi Sad 2021. Kako je u ime Fondacije na promociji istakao Lazar Jovanov, ovaj projekat je relevantan iz više razloga, a pre svega zato što se bavi aktuelnom politikom kulture sećanja i na neki način doprinosi toj reidentifikaciji grada Novog Sada.

– Fondacija Novi Sad 2021 podržava projekte koji se tiču razvoja novih platformi u komunikaciji sa građanstvom jer imaju participativni karakter, odnosno podrazumevaju učešće građana u kreiranju novih kulturnih sadržaja – rekao je Jovanov i najavio da će i u okviru sajta Fondacije Novi Sad 2021 biti formirana platforma koja će povezivate te šetnje i uopšte, na neki urbaniji i kreativniji način, praviti novu prezentaciju grada Novog Sada.

Fondacija Novi Sad 2021, kako je istakao Jovanov, treba da podržava ovakve i slične inicijative koje osnažuju lokalnu zajednicu i lokalne organizacije, kako bi svi zajedno udružili energiju i kreativnost i, kao sinergetski efekat, spremno dočekali 2021. godinu u kojoj će Novi Sad s ponosom nositi laskavu titulu Evropska prestonica kulture.

Udruženje Šta je novosadski ima 33.000 pratilaca na Fejsbuk stanici koji im svakodnevno šalju predloge šta je to za njih tipično novosadski. Takođe, na svojoj Instagram stranici kroz #novosadski svakodnevno objavljuju i nagrađuju odabrane fotografije sugrađana, a okupljena je zajednica od 29.000 pratilaca. Kroz autorski blog pokušavaju da daju kritički osvrt na određene pojave u društvu i promovišu, po njihovim standardima, važne novosadske ideje. Njihova akcija Novosadski heroj ima za cilj izbor lokalnih heroja, koji svojim znanjem, umećem ili karakterom ostavljaju pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu. Organizuju i godišnju humanitarnu izložbu forografija, a sredstva prikupljena tokom izložbe prosleđuju u humanitarne svrhe.

Ostavite odgovor