Нови Сад у посети Норичу (Енглеска)

Објављено у категорији: Вести

Панорама Норича

Током новембра месеца, Јелена Стевановић, једна од чланова стручног тима при Организационом одбору за реализацију иницијативе да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2021. године, боравила је у Норичу, у Енглеској, све у циљу да се помогне нашем граду при кандидатури за ову престижну титулу. Наиме, нашем граду је уследио позив руководиоца за културу града Норича, Ники Ротсос, како би нам помогли у припреми кандидатуре за Европску престоницу културе, будући да су и сами прошли кроз исти процес. Ова посета је и део ширег плана да се повежемо са градовима побратимима приликом процеса припреме кандидатуре.

Током боравка у Норичу, договорено је и представљање кандидатуре Новог Сада на Норфокл-Норич фестивалу, који је један од највећих фестивала у Великој Британији, основан још давне 1772. године. Ники Ротсос, руководилац за културу града Норича најавила је посету Новом Саду за Дан града што је значајна прилика да узвратимо гостопримство и учврстимо сарадњу са градом побратимом и интензивирамо контакте и у будућности.

Сарадња између градова Норича и Новог Сада дуга је више од 50 година, а 1989. године потписана је и  повеља о братимљењу. Потписивање повеље крунисало је богату и разноврсну сарадњу у области образовања, науке, културе, уметности и урбанизма. Главни носиоци сарадње били су чланови Друштва пријатељства Норфолк и Норич-Нови Сад и братског удружења које је деловало у Новом Саду. Управо су чланови друштва били домаћини током боравка у Норичу. Неки од њих, попут Питера и Дајане Бекли, почасни су грађани Новог Сада. Председник Друштва пријатељства Норфолк и Норич -Нови Сад, Даглас Андервуд, бивши је градоначеник Норича и велики пријатељ Новог Сада.

Током боравка у Норичу, представница из Новог Сада имала је прилику да се састане са бројним представницима културних институција града, попут Уметничког центра Норича, Краљевског позоришта, Норичког Центра за писце, Норфолк-Норич фестивал и других. Норич се налазио на листи градова који су се кандидовали за Европску престоницу културе 2008. године, када је победуо однео Ливерпул. Ипак, сама припрема за Престоницу културе омогућила им је да, уз помоћ врхунског тима стручњака, сагледају културну сцену града и направе план за њено даље развијање. Као резултат, успели су да усвоје стратегију културног развоја, тако да је културна сцена имала велике користи и ако град није добио титулу Европске престонице културе. Будући да су 2012.године понели престижну титулу „Унесков град књижевности“, Норич доста улаже у развој центра за писце (Norwich Writer’s Center). Директор овог центра, Крис Грибл, изразио је жељу да успостави сарадњу са Новим Садом, нарочито да развијемо дугогодишње пројекте, који могу ући у програм наше кандидатуре.

Оставите одговор