Нови Сад представљен и на Форуму о Николи Тесли у Паризу

Објављено у категорији: Uncategorized, Вести

Forum o Nikoli Tesli u Parizu8Александра Стајић, ангажована на пројекту припреме кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2020, била је један од осам учесника округлог стола о Николи Тесли у организацији UNESCO клуба Сорбоне, у седишту UNESCA у Паризу 7. децембра. Форум о Николи Тесли организован је у оквиру прославе Светског дана људских права који се сваке године традиционално обележава 10. децембра.

Александра је одржала говор „Novi Sad- la ville Teslienne“ (Нови Сад- Теслин град) којим је истакла вишетруку везаност највећег српског научника и иноватора за овај град и странцима указала на битну чињеницу да је Нови Сад једини град на свету који је 1936. године прогласио Николу Теслу за свог почасног грађанина. Александра је овом приликом уједно приказала све лепоте као и знамените споменике и институције Новог Сада путем дела изложбе фотографија „Потрет града у успону“ (Potrait of an up and coming city) на чијој реализацији је радило чак једанаест еминентних фотографа.

Остали учесници округлог стола били су:  Александар Протић који тренутно ради на пројекту Tesla Memory Project, Натали Вукобрат из Теслианум центра, Слободан Иветић који организује Интернационални Тесла конгрес, Иго Венел и Луј-Пјер Дивал који припремају мултимедијални спектакл о Тесли и који су представили глумце који ће глумити лик Николе Тесле у раном и позном периоду свог живота.

Александра Стајић је као чланица тима иницијативе да се Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020. године, учесницима округлог стола поделила промотивни материјал: водиче и брошуре кроз Нови Сад на енглеском  припремљене у сарадњи са Туристичком организацијом Новог Сада, разгледнице са мотивима града, беџеве са логом Новог Сада – кандидата за Европску престоницу културе 2020. Учесници форума изразили су спремност за сарадњу и пружање подршке у кандидатури Новог Сада за титулу Европске престонице културе 2020. године.

 

Оставите одговор