Internacionalna saradnja: Novi Sad se povezao i sa afričkim prestonicama kulture

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Novi Sad, kao buduća Evropska prestonica kulture, odavno neguje prekograničnu kulturnu razmenu i ulaže posebne napore u razvoj novih kulturnih formi saradnje sa drugim kontinentima, uključujući i Severnu Ameriku, Aziju i Afriku. 

U duhu toga, danas je održan vebinar na kojem je učestvovalo 25 predstavnika afričkih i evropskih prestonica kulture, što je otvorilo novu priliku za predstavljanje afričke kulture u Novom Sadu.

„Projekat „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ ostaje privržen internacionalnoj kulturnoj saradnji i razmeni, za koju smatramo da je izuzetno značajna, pogotovo u svetlu pandemijske krize, koja je umnogome uticala i rekli bismo ograničila prekograničnu kulturnu razmenu. Smatramo da je vebinar bila sjajna prilika da se povežemo sa gradovima prestonicama kulture u Africi i da zajednički razmotrimo priliku za saradnju, razmenu znanja i podsticanje razvoja novih umetničkih projekata između profesionalaca u kulturi u Africi i Evropi“ rekao je rukovodilac sektora Međunarodne saradnje u Fondaciji „Novi Sad – EPK“, Vuk Radulović.

Tim projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ predstavio je na vebinaru predloge projekata kojima je cilj promocija afričke kulture, savremenog i tradicionalnog stvaralaštva u Novom Sadu u godini titule, kada će upravo naš grad biti centar evropske kulture i umetnosti.

Ostavite odgovor