Интернационална сарадња: Нови Сад се повезао и са афричким престоницама културе

Објављено у категорији: Вести

Нови Сад, као будућа Европска престоница културе, одавно негује прекограничну културну размену и улаже посебне напоре у развој нових културних форми сарадње са другим континентима, укључујући и Северну Америку, Азију и Африку. 

У духу тога, данас је одржан вебинар на којем је учествовало 25 представника афричких и европских престоница културе, што је отворило нову прилику за представљање афричке културе у Новом Саду.

„Пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе“ остаје привржен интернационалној културној сарадњи и размени, за коју сматрамо да је изузетно значајна, поготово у светлу пандемијске кризе, која је умногоме утицала и рекли бисмо ограничила прекограничну културну размену. Сматрамо да је вебинар била сјајна прилика да се повежемо са градовима престоницама културе у Африци и да заједнички размотримо прилику за сарадњу, размену знања и подстицање развоја нових уметничких пројеката између професионалаца у култури у Африци и Европи“ рекао је руководилац сектора Међународне сарадње у Фондацији „Нови Сад – ЕПК“, Вук Радуловић.

Тим пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ представио је на вебинару предлоге пројеката којима је циљ промоција афричке културе, савременог и традиционалног стваралаштва у Новом Саду у години титуле, када ће управо наш град бити центар европске културе и уметности.

Оставите одговор