Нови Сад обележио Дан града

Објављено у категорији: Вести

Титула Европска престоница културе 2021. године, као и Омладинска престоница Европе 2019. године, наравно уз још неколико градских манифестација и догађаја са дужом традицијом, већ су учиниле неке видљиве помаке у брендирању Новог Сада и препоручују га као интересантну дестинацију коју треба посетити. Још једна потврда изреченог је и јучерашња прослава 269. рођендана којој је присуствовао највећи број делегација градова из иностранства од када се 1. фебруар обележава као Дана града Новог Сада.

Наиме, на свечаном пријему који су градоначленик Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић приредили у Градској кући присуствовали су чланови делегација из 19 градова. Гости Новог Сада били су представници пријатељских и градова-побратима од Мексика до Руске Федерације – Норича, Печуја, Толука, Темишвара, Гомеља, Будимпеште, Ријеке, Дортмунда, Будве, Линца, Беча, Нижњег Новгорода. Град Нови Сад биће богатији за још два пријатељска града, јер су потписани Споразуми о сарадњи с градовима Орелом из Русије и Улмом из Немачке, а најављени су и слични споразуми који би требало да буду потписани са градовима из Израела, Грчке и са Кипра.

Град Улм је према Новом Саду био отворен и кооперативан у претходном периоду, што је посебно исказано кроз недвосмислену подршку кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе. Један од договорених нових пројеката је остваривање заједничких циљева који су обухваћени Дунавском стратегијом Европске уније.

Иначе, јака веза између ова два града није само река Дунав, већ ове градове повезују и двоје људи – Милева Марић, српска научница која је део свог живота провела у Новом Саду, и Алберт Ајнштајн, један од највећих научника икада рођен у Улму. Тим поводом, градоначелници Новог Сада и Улма открили су информативну таблу на кући Милеве Марић Ајнштајн у Кисачкој улици у којој је почетком XX века живела са својим супругом Албертом. Подсећамо да ће управо у оквиру припреме Новог Сада за 2021. годину, када ће бити Европска престоница културе, бити реконструисана фасада породичне куће Милеве Марић Ајнштајн.

Gradonačelnici Novog Sada i Ulma otkrili su informativnu tablu na kući Mileve Marić Ajnštajn u Kisačkoj ulici

Оставите одговор