Нови Сад 2021 „лабораторија за иновације у туризму“

Објављено у категорији: Вести

Трансформативни туризам у Европским престоницама културе (Transformative Tourism across European Capitals of Culture – Traces) је пројекат који има за идеју подстицање културног туризма као основе за одрживе престонице културе и након године титуле. У спрези са креативним индустријама, кроз иновације у туризму и промену перцепције од класичног ка тзв. „трансформативном туризму“ тј. окретању са једноставних туристичких искустава ка, такорећи, интерактивном туризму, престонице културе кроз овај пројекат проналазе иновативне начине да посетиоци ових градова постану учесници-креатори самог искуства.

„Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ од сада је део европске мреже партнера (између осталих ту су и Матера 2019, Ријека 2020, Кошице 2013, Ливарден 2018, Сан Себастијан 2016, Рур 2010, Универзитет у Ријеци, Матерахаб…),  на пројекту „Traces“ чиме постаје још једна „лабораторија за иновације у туризму“.

Пројекат се имплементира се у оквиру COSME програма Европске уније, чији је циљ да помогне раст малих и средњих предузећа и јача њихову конкурентност и одрживост. Пројекат нуди креативни, вишеслојни и прилагођен културни туризам кроз Европске престонице културе, који омогућава престоницама културе да искористе легате својих активности.

Циљеви пројекта су: диверсификација транснационалне туристичке понуде, промоција синергија између туризма и привреде, обезбеђивање јаке европске димензије, понуда новог и креативног наратива за Европске престонице културе, организација тројног оквира за планирање (акциони план, пословни план и систем индикатора).

Оставите одговор