Novi Sad kao čigra – kada deluje da stoji, najbrže se okreće

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Na Novosadskom sajmu danas su počele sajamske priredbe posvećene književnosti, umetnosti i obrazovanju – Salon knjiga, Međunarodna izložba umetnosti „Art expo“ i Sajam obrazovanja „Putokazi“. Prvog dana održana je i prezentacija dva izutetno važna projekta za Novi Sad, ali i celu državu – Evropska prestonica kulture 2021. i Omladinska prestonica Evrope 2019. godine.

Direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021“ Nemanja Milenković, predstavljajući projekat „Novi Sad 2021“, istakao je da je nakon dobijanja dve prestižne titule izvršeno snažno rebrendiranje Novog Sada.

– Defenitnivno da činjenice da Novi Sad nosi „duple krune“ i da će 2020. godine biti obeleženo 20 godina EXIT-a, jednog od najznačajnijih muzičkih festivala u Evropi i svetu, doprinose tome da se probudi želja kod bilo kog turiste, mladog čoveka ili investitora da poseti Novi Sad ili u njega investira – rekao je Milenković.

Prema njegovim rečima, Novi Sad bi se, kao i svaki drugi grad, razvijao i bez dobijanja te dve evropske titule, međutim ono što je fascinantno i što je od ogromnog značaja je da se u omladinu i kulturu sigurno ne bi primarno ulagalo. Milenković podseća da su to pokazale sve godine iza nas i istako značaj da ovim projektima upravo omladina i kultura dolaze u fokus.

– Drago mi je da se ove dve oblasti međusobno prepliću. One predstavljaju jedan od četiri mosta programskog koncepta Evropske prestonice kulture, pod nazivom „Za nove mostove“, koji se odnosi na mlade ljude i kreativne industrije kao veliku razvojnu šansu Novog Sada. To je mogućnost da se projekat Omladinske prestonice Evrope ne završi 2019. godine, već da se zajedno sa projektom Evropska prestonica kulture nastavi do 2021. godine, a onda možemo samo da pretpostavimo u kom će se pravcu dalje ti projekti razvijati – kazao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021“.

Kako je rekao Milenković, Novi Sad ne može da se pohvali grandioznim i prepoznatljivim arhitektonskim delima kao drugi veliki evropski gradovi, ali može da predstavlja svojevrsnu čigru koja se najbrže okreće kada deluje da stoji.

– Definitivno u ovom gradu, od njegovog nastanka, postoji neka energija, fina, gospodska, mirna, koja ga ipak pokreće. Kroz svojevrsnu identitetsku i migracionu priču, kroz toleraciju i interkulturalnost, povezali smo se svi zajedno i ljubavlju smo svoj grad obojili tako da kultura izlazi iz okvira definicija i počinje da predstavlja način života. Zbog toga ja se radujem godinama koje nam slede – rekao je Milenković.

Ostavite odgovor