Нови Сад као чигра – када делује да стоји, најбрже се окреће

Објављено у категорији: Вести

На Новосадском сајму данас су почеле сајамске приредбе посвећене књижевности, уметности и образовању – Салон књига, Међународна изложба уметности „Art expo“ и Сајам образовања „Путокази“. Првог дана одржана је и презентација два изутетно важна пројекта за Нови Сад, али и целу државу – Европска престоница културе 2021. и Омладинска престоница Европе 2019. године.

Директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе 2021“ Немања Миленковић, представљајући пројекат „Нови Сад 2021“, истакао је да је након добијања две престижне титуле извршено снажно ребрендирање Новог Сада.

– Дефенитнивно да чињенице да Нови Сад носи „дупле круне“ и да ће 2020. године бити обележено 20 година EXIT-а, једног од најзначајнијих музичких фестивала у Европи и свету, доприносе томе да се пробуди жеља код било ког туристе, младог човека или инвеститора да посети Нови Сад или у њега инвестира – рекао је Миленковић.

Према његовим речима, Нови Сад би се, као и сваки други град, развијао и без добијања те две европске титуле, међутим оно што је фасцинантно и што је од огромног значаја је да се у омладину и културу сигурно не би примарно улагало. Миленковић подсећа да су то показале све године иза нас и истако значај да овим пројектима управо омладина и култура долазе у фокус.

– Драго ми је да се ове две области међусобно преплићу. Оне представљају један од четири моста програмског концепта Европске престонице културе, под називом „За нове мостове“, који се односи на младе људе и креативне индустрије као велику развојну шансу Новог Сада. То је могућност да се пројекат Омладинске престонице Европе не заврши 2019. године, већ да се заједно са пројектом Европска престоница културе настави до 2021. године, а онда можемо само да претпоставимо у ком ће се правцу даље ти пројекти развијати – казао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе 2021“.

Како је рекао Миленковић, Нови Сад не може да се похвали грандиозним и препознатљивим архитектонским делима као други велики европски градови, али може да представља својеврсну чигру која се најбрже окреће када делује да стоји.

– Дефинитивно у овом граду, од његовог настанка, постоји нека енергија, фина, господска, мирна, која га ипак покреће. Кроз својеврсну идентитетску и миграциону причу, кроз толерацију и интеркултуралност, повезали смо се сви заједно и љубављу смо свој град обојили тако да култура излази из оквира дефиниција и почиње да представља начин живота. Због тога ја се радујем годинама које нам следе – рекао је Миленковић.

Оставите одговор