Нови Сад и Темишвар – Европски културни регион 2021. године

Објављено у категорији: Вести

Први кораци у сарадњи Новог Сада и Темишвара, након проглашања за Европске престонице културе 2021. године, остварени су данас у Новом Саду. Амбасадорка Румуније у Србији Њена екселенција др Оана Кристина Попа (Oana-Cristina Popa) посетила је Нови Сад и том приликом састала се са председником Организационог одбора пројекта „Нови Сад 2021“ Немањом Миленковићем.

Главна тема разговора биле су будуће заједничке активности Новог Сада и Темишвара у оквиру припрема за Европску престоницу културе 2021. године посебно кроз креирање заједничких програма и промовисање јединственог „европског културног региона“ који чине ова два града.

20161021_101954

Како је истакнуто током разговора, већ започете активности и планирани пројекти у култури покренуће привреду и туризам што ће омогућити и Новом Сади и Темишвару оснаживање креативних индустрија, нова радна места, инвестиције у културну инфраструктуру и препознатљивост не само у овом региону него и у целој Европи.

Посебан део састанка био је посвећен активностима два града кроз културно-институцијално ангажовање и повезивање са жељом за успостављање снажније сарадње новосадског и темишварског НГО сектора и незавинсе културне сцене. Један од таквих пројеката је и Револушн фестивал који се у Темишвару одржава већ две године у организацији ЕГЗИТ-а, једног од најбољих европских музичких фестивала, који је спојио два града на још један занимљив и атрактиван начин, и та сарадња ће се сигорно наставити!

Током посете Новом Саду Амбасадорка Румуније у Србији Њена екселенција др Оана Кристина Попа била је и гошћа градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића. Амбасадорка Попа и градоначелник Вучевић разменили су честитке поводом проглашења Новог Сада и Темишвара за Европске престонице културе 2021. године. Како су након састанка истакли то је још један, нови „мост“ који спаја два побратимска града.

Оставите одговор