Novi Sad i Temišvar udruženim snagama na putu ka 2021.

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Dve Evropske prestonice kulture 2021, Novi Sad i Temišvar, potpisali su sporazum o saradnji kako bi udružili svoje resurse, razmenili iskustva, prevazilazili prepreke i zajednički radili na projektima, a sve u cilju što bolje pripreme za 2021.

Prilikom posete tima „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Temišvaru 3. i 4. juna dva grada rezimirala su dosadašnji rad na polju kulture i saradnju, koja je već u nekim oblastima ostvarena, ali i postigli dogovor o aktivnostima koje će doprineti pripremi za godinu titule u oba grada.

Kako bi unapredili i obogatili kulturne scene, Novi Sad i Temišvar nastaviće razmenu umetnika i radnika u kulturi, koja se i do sada realizovala veoma uspešno, a u planu je i organizacija seminara, obuka, manifestacija, kao i pokretanje zajedničkih projekata i radionica. Jedan od tih projekata je Put cirkusa, u okviru kog će se raditi na jačanju nezavisne cirkuske scene i organizovanju zajedničkih manifestacija, kao i projekat Mali grantovi koji je namenjen nezavisnoj i vaninstitucionalnoj umetničkoj i kulturnoj sceni sa teritorije Novog Sada i Zone 021. U okviru tog projekta će biti organizovani zajednički nastupi, izvedbe, izložbe, predstave, kao i umrežavanje sa drugim organizacijama ili uključivanje u postojeće mreže organizacija.

To je značajno za umetnike i kulturne radnike kako bi svi oni, koji kreiraju kulturne sadržaje u budućim prestonicama kulture, sticali iskustva, razvijali nove ideje, dobijali prostor da grade kulturnu sliku svog grada.

Saradnja ima evropsku dimenziju, s obzirom na to da i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i udruženje „Temišvar 2021“ žele da zajednički pojačaju saradnju sa međunarodnim organizacijama u oblasti kulture i obrazovanja.

Ostavite odgovor