Нови Сад 2021: Студенти и средњошколци селектори новог позоришног фестивала УПАД

Објављено у категорији: Вести

„За мене је позориште сусрет са стварношћу. Ја се са одабиром ових представа могу укључити у друштво“ тако нови позоришни фестивал у Новом Саду – УПАД, који је синоћ почео представом „Наши преци једите са нама“, коментарише селекторка Марија Ђурђевић, студенткиња пословне психологије.

Она је једна од 15 младих селектора УПАД фестивала који у фокус ставља друштвену инклузију и развој публике из маргинализованих група, брише границе између професионалног и омладинског, институционалног и ванинституционалног театра. Фестивал покреће Студентски културни центар Нови Сад, а део је европског пројекта „Be specACTive“, чији је главни циљ развој публике односно креирање такозваних „активних гледалаца“ или „селектора“.
„Овај фестивал нама младима пружа прилику да делујемо у нашем граду, сада и овде, да направимо неке промене које ће утицати на све нас као друштво, да дођемо до нечег квалитетног и доброг“ прича Ђурђевић, која се у селекцији, са својим колегама, трудила да истакне омладински театар, те ће у оквиру фестивала 8. новембра бити одиграна представа гимназије из Лебана „Мртво море за почетнике“ у гимназији Лаза Костић, а 5. новембра представа „Талас“ у Новосадском позоришту, где се изводе и све остале представе.

Фестивал, који даје предност младима, њиховим идејама, ставу и мишљењу, долази у тренутку припреме Новог Сада за годину титуле Европске престонице културе што је добра прилика да млади утичу на „буђење“ културне сцене, како истичу селектори.
„С једне стране људи су овде жељни да виде неке новитете, а са друге стране, ми млади смо заиста срећни што можемо да учествујемо у таквим пројектима и фестивалима и на неки начин, бар што се тиче културе, креирамо простор у Новом Саду“ каже селекторка Ивана Стојановић, мастер студенткиња архитектуре и урбанизма. Осим укључивања у креирање позоришне сцене будуће Европске престонице културе, фестивал креира и критичко мишљење младих, како каже Ања Пејиновић, студенткиња журналистике. Свако од младих селектора имао је неколико предлога за представе, међу којима је на крају изабрано седам друштвено ангажованих, које чине репертоар првог фестивала УПАД.

„Истраживали смо сваку представу, желели смо да оне оставе утисак, да се о њима прича. Након сваке представе имамо дебату са глумцима, редитељима и публиком. На тај начин желимо да градимо критичко мишљење код младих. Чини ми се да су они маргинализовани и да се не питају много, зато их ми сада питамо“ прича Пејиновић о селекторском задатку. Кроз фестивал УПАД, као и сам пројекат „Be specACTive“, имплементирају се и европске вредности, као и добра пракса, што је контекст припреме и развоја капацитета за програме 2021. када ће Нови Сад бити Европска престоница културе, каже уметнички координатор пројекта, Бојан Милосављевић.
„Пројекат „Be specACTive“ је четворогодишњи пројекат финансиран кроз програм Креативна Европа, где је укључено 19 партнера из 15 европских држава, као што су фестивали у Даблину, у Гетеборгу, Универзитети у Барселони и Монпељеу, дакле релевантне културне и образовне институције. То је једна пракса коју је фестивал Kilowatt из Италије развио и коју ми покушавамо да имплементирамо овде, а која се истовремено примењује у 15 других европских градова“ рекао је Милосављевић.

Европски пројекат „Be specACTive“ финансијски је подржан од Министарства културе Републике Србије и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
Програм фестивала УПАД можете погледати овде

Оставите одговор