Нови Сад пружа подршку Будви у кандидатури за титулу Европске престонице културе

Објављено у категорији: Вести

Поводом жеље Будве да се кандидује за Европску престоницу културе за 2028. годину, са још три општине у Боки Которској, представници Општине Будва посетили су Нови Сад како би се састали са градоначелником Новог Сада, Милошем Вучевићем и директором Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немањом Миленковићем.

Будући да је Нови Сад град који је показао да је достојан ове престижне титуле, градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић исказао је спремност да сва стечена знања стави на располагање како би се Будва, Тиват, Котор и Херцег Нови припремили за тај процес, на најбољи могући начин.

„Сада смо још искуснији него пре седам година кад смо били на самом почетку. Разговарали смо о конкретним стварима, а директор наше Фондације, Немања Миленковић ће им показати два значајна инфраструктурна и програмска пројекта, а то су Културна станица Свилара и Кинеска четврт, односно Креативни дистрикт. Деловало је нестварно и многи нису веровали да ћемо успети, а данас недостаје простора да примимо све који су заинтересовани. То су наши искрени пријатељи и имају нашу пуну подршку“, нагласио је градоначелник Вучевић.

Председник Општине Будва, Марко Царевић подсетио је на то да су Нови Сад и Будва градови побратими од 1995. године, те да је ова тродеценијска сарадња између градова, увек била континуирана.

„Овде смо да бисмо учили од успешних и да онда мењамо Будву и Боку Которску, а култура је темељ на којем то треба да се одвија. Желимо да, уз подршку Новог Сада, и ми добијемо тако важно европско признање. Обилујемо великом културном баштином која није довољно валоризована и представљена јавности“, рекао је председник Општине Будва Марко Царевић.

Директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ Немања Миленковић истиче да уколико желимо да успемо, морамо мењати сами себе, те да у том смислу, Будва мора бити спремна да се мења, отвара и дубоко промишља о свом граду.

„Ми смо морали да промислимо како изгледа Нови Сад 2022. године, из перспективе 2014. године. Исти је случај са Будвом која себи такође мора да постави питање: Ко је Будва 2028. године? – то су тешка питања, али веома значајна која се овим процесом, на јединствен начин, формирају. Када урадите десетогодишњу стратегију града која је једна од обавезујућих ставки за кандидатуру, то значи једно дубоко промишљање о свом граду, о преиспитивању његовог идентитета и визије у ком правцу идете“, истакао је Миленковић.

Овим поводом представници Будве обишли су Креативни дистрикт на Великом Лиману, те Културну станицу Свилара, која је део мреже културних станица – јединственог модела културе, који је настао као резултат пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“. Како наводе челници Будве, ова престижна титула ће укључити и промовисати будванску и бокељску историју и традицију као нешто аутентично, а истовремено окренуто савременим изазовима и тенденцијама.

 

Фото: В. Величковић

Оставите одговор