Програмски концепт

Програмски наратив пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” произилази из слогана „За нове мостове“.

Овај слоган представља идеју изградње нових мостова сарадње и размене између уметника и организација из Новог Сада и Србије са културном сценом Европе.

Реализацијом пројекта Европске престонице културе и вредностима које он промовише кроз програме, директно доприносимо процесу европских интеграција Србије, као кључној политици Владе Републике Србије. Такође, специфичан контекст титуле, који утиче на програмску концепцију, јесте чињеница да је Нови Сад први град који је понео титулу Европске преостнице културе у оквиру посебног програма за државе кандидате за чланство у Европској унији.

Дефинисана су четири програмска моста, а неки од њих су симболички назвали по постојећим новосадским мостовима, односно према вредностима које град жели да развијеу контексту евроинтеграција, према уверењима које негује и настоји да подели са свим Европљанима. То су мостови: Слобода, Дуга,Нада и Љубав.

Уметнички концепт пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ базиран је на основним вредностима Европске уније, као што су људска права, мултикутуралност, интеркултурални дијалог, еколошка свест, мировне политике. Ове вредности промовишу идеју отвореног демократског друштва базираног на савременом хуманизму.

Програмски лукови, односно тематске целине, изграђени су кроз повезивање ове вредности са историјом, културом и идентитетом Новог Сада, у осам тематских целина, односно програмских лукова.

У оквиру сваког моста развијени су носећи (енг. flagship) пројекти. Одабрани су на основу њиховог уметничког и креативног концепта, атрактивности и усклађености с постављеним циљевима и принципима програма, па заузимају место највидљивијих пројеката који ће се реализовати у години титуле.

Цео документ – Програмски концепт 2018-2022.