Нови Сад 2021 – прилика за побољшање културне сарадње у Дунавском региону

Објављено у категорији: Вести

Од 23. до 25. новембра у бугарском граду Русе одржана је Четврта међународна дунавска конференција о култури под слоганом „Регионална сарадња у Дунавском региону – заједно дуж Дунава ка Европи“. Реч је о наставку веома успешног пројекта усмереног ка подстицању културне сарадње и размене међу градовима и земљама дуж Дунава, а подсетимо да је Друга међународна дунавска конференција одржана са великим успехом у Новом Саду 2014. године.

Овогодишња Конференција је окупила велики број културних радника, уметника и доносилаца одлука са циљем представљања најбоље праксе у области културе и уметности и подстицања сарадње и директне размене и умрежавања уметника и културних организација Дунавског региона.

dunavski-dijalozi-1

Имајући у виду да је Нови Сад један од културних центара овог региона, а у светлу великих овогодишњих успеха нашег града на интернационалном плану који су крунисани избором града за Омладинску престоницу Европе 2019. године и Европску престоницу културе 2021. године, присуство представника пројекта Нови Сад 2021 на Конференцији дочекано је са посебном пажњом као својеврсна прилика за развој културне сарадње у Дунавском региону.

Менаџер за међународну сарадњу Вук Радуловић је као представник пројекта био члан панела под називом „Од Дунава ка Европи: Успешно започети подунавски културни пројекти и обећавајуће иницијативе“. Том приликом, он је подсетио на значај Дунава и сарадње у региону за пројекат Нови Сад 2021.

Менаџер за међународну сарадњу Вук Радуловић

Менаџер за међународну сарадњу Вук Радуловић

 

„Дунав је уткан у основни концепт кандидатуре нашег града – За нове мостове!. Истовремено, он изражава и основну идеју развоја града и симболичког превазилажења јаза између 20. и 21. века, али и идеју интернационализације културне сцене Новог Сада, кроз повезивање са културним организацијама из Дунавског региона, а затим и Европе. Отуда смо, у оквиру наше програмске структуре, развили посебну програмску линију „DanubiaNS“, која је посвећена управо пројектима који ће се реализовати са партнерима у Дунавском региону.“

Наравно, истиче Вук, реч је само о иницијалним пројектима, развијеним како би се појаснио основни концепт сарадње у региону, који је осмислио тим експерата који је радио на пројекту Нови Сад 2021.

„Ми смо, пред нас, поставили три основна циља везана за културну сарадњу у Дунавском региону до 2021. године. Прво, желимо да окупимо уметнике, културне раднике и дипломате у нашем граду са идејом промишљања културне сарадње у региону и осмишљавања нових идеја, што је видљиво у пројекту „На средини Дунава“. Друго, желимо да пружимо снажан подстицај копродукцији и сарадњи уметника, што истичемо, рецимо, кроз пројекат „Уметнички дијалози“. И напослетку, желимо да представимо и промовишемо савремено стваралаштво у Дунавском региону, али и градове који се налазе у овој регији, што посебно развијамо кроз концепт „Дунавске променаде“. Имајући у виду наведене циљеве, искористио бих ову прилику да позовем све присутне представнике културног сектора из Дунавског региона да сарађујемо у наредних пет година, заједнички градећи нови и бољи, културни регион. Наша врата су отворена за све предлоге и сугестије!“, додаје, а своје учешће у панелу је завршио речима:
„Нови Сад је, као што знате, изабран за Европску престоницу културе 2021. године. Имајући у виду да је исте године изабран и Темишвар у категорији румунских градова, сматрамо да је ово огромна прилика за развој културе у целом Дунавском региону. Отуда ћемо посвећено радити на развоју културних веза са свим градовима и културним радницима дуж Дунава.“

Како је одлучено на крају овог сусрета, наредна Међународна дунавска конференција о култури биће одржана у Печују, граду побратиму Новог Сада, који је 2010. године такође био Европска престоница културе.

Оставите одговор