„Нови Сад 2021“ повезује ромске организације које делују на Клиси

Објављено у категорији: Извештаји

Пројекат „Културне станице“ један је од главних пројеката који треба да представља окосницу Европске престонице културе за 2021. годину. Као вид измештања културних садржаја ван центра и културног оживљавања градских насеља предвиђено је отварање четири културне станице које су симболично добиле називе по странама света на којима се ти делови града налазе. Ове године планирано је отварање прве културне станице Север која ће бити смештена на Клиси.
Тим поводом, тим за партиципацију и укључивање грађана иницирао је низ састанака са различитим стејкхолдерима на Клиси, како би хетерогено становништво овог насеља било подједнако укључено.

Тако је почетком маја одржано више састанака са представницима ромских организација и организација које активно раде са Ромима на територији Новог Сада, а у циљу развоја културне станице на Клиси. На састанцима је представљен концепт Европске престонице културе са посебним нагласком на пројекат „Културне станице“, а представљени су и пројекти из Апликационе књиге који ће бити реализовани као део програма културне станице Север. Такође, свака организација представила је свој рад, као и изазове с којима се сусреће. Мапиране су тачке сарадње свих укључених организација, а начини за реализацију програма биће разрађени на наредним састанцима.

Организације које су присуствовале састанцима су:

Екуменска хуманитарна организација, Унија Ромских студената, Удружење „Мала срећна колонија“, Удружење „Grabb“, Удружење „Groove“, Удружење „Пралипе“.

Остале организације које су планиране да буду укључене:
Новосадски хуманитарни центар и Интеркултурални театар.

Оставите одговор