„Novi Sad 2021“ i „Pečuj 2010“ pripremaju šest projekata

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Predstavnici grada Pečuja koji su učestvovali u projektu Pečuj 2010 – Evropska prestonica kulture, održali su radni sastanak sa članovima tima Fondacije Novi Sad 2021, koja je zadužena za realizaciju projekta Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture.

Poseban značaj ovog sastanka ogleda se u tome što su dva grada, Pečuj i Novi Sad, ne samo gradovi-pobratimi, nego i nekadašnja, odnosno, buduća Evropska prestonica kulture. Otuda se najviše razgovaralo o budućim projektima kulturne saradnje, a da je sastanak bio vrlo plodonosan govori činjenica da su se učesnici dogovorili da se, u ovom trenutku, „zaustave“ na šest projekata saradnje, ne zato što nije bilo više ideja, nego da bi se kreativna energija uspešno koncentrisala na njihovu realizaciju.

Sastanku sa članovima tima Novi Sad 2021, održanom u Novom Sadu, u ime projekta Pečuj 2010 prisustvovali su Gabor Mocar, zaposlen u Žolnaji četvrti i predsednik Evropske horske asocijacije, i Karolji Meheš, pisac, novinar i član Asocijacije pečujskog rezidencijalnog književnog programa. Osim njih, sastanku su prisustvovali i predstavnici Mađarskog kulturnog instituta Kolegijum Hungarikum – Janoš Deže, direktor, i Damir Resimović, sekretar za kulturu.

Inače, ovo je bio prvi veliki radni sastanak članova tima Novi Sad 2021 sa jednim EPK projektom od početka godine, a usmeren ka konkretizaciji saradnje. Narednih meseci planirano je da sastanke sa predstavnicima EPK projekata organizujemo jednom mesečno. Prvi naredan sastanak održaće se već sredinom marta u Rijeci, gde će se razgovarati o saradnji Rijeke, Temišvara, Plovdiva, Elefsine, Matere i Novog Sada na velikom projektu, usmerenom ka obrazvanju mladih kulturnih producenata i podizanju kapaciteta za realizaciju projekata.

Ostavite odgovor