„Нови Сад 2021“ и „Печуј 2010“ припремају шест пројеката

Објављено у категорији: Вести

Представници града Печуја који су учествовали у пројекту Печуј 2010 – Европска престоница културе, одржали су радни састанак са члановима тима Фондације Нови Сад 2021, која је задужена за реализацију пројекта Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.

Посебан значај овог састанка огледа се у томе што су два града, Печуј и Нови Сад, не само градови-побратими, него и некадашња, односно, будућа Европска престоница културе. Отуда се највише разговарало о будућим пројектима културне сарадње, а да је састанак био врло плодоносан говори чињеница да су се учесници договорили да се, у овом тренутку, „зауставе“ на шест пројеката сарадње, не зато што није било више идеја, него да би се креативна енергија успешно концентрисала на њихову реализацију.

Састанку са члановима тима Нови Сад 2021, одржаном у Новом Саду, у име пројекта Печуј 2010 присуствовали су Габор Моцар, запослен у Жолнаји четврти и председник Европске хорске асоцијације, и Карољи Мехеш, писац, новинар и члан Асоцијације печујског резиденцијалног књижевног програма. Осим њих, састанку су присуствовали и представници Мађарског културног института Колегијум Хунгарикум – Јанош Деже, директор, и Дамир Ресимовић, секретар за културу.

Иначе, ово је био први велики радни састанак чланова тима Нови Сад 2021 са једним ЕПК пројектом од почетка године, а усмерен ка конкретизацији сарадње. Наредних месеци планирано је да састанке са представницима ЕПК пројеката организујемо једном месечно. Први наредан састанак одржаће се већ средином марта у Ријеци, где ће се разговарати о сарадњи Ријеке, Темишвара, Пловдива, Елефсине, Матере и Новог Сада на великом пројекту, усмереном ка образвању младих културних продуцената и подизању капацитета за реализацију пројеката.

Оставите одговор