Нови Сад 2021 – Европска престоница културе пројекат од националног значаја

Објављено у категорији: Вести

Формирана Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” за руковођење пројектом.

 

Година коју испраћамо у Новом Саду ће остати упамћена као година у којој је Нови Сад проглашен за Европску престоницу културе 2021. и Омладинску престоницу Европе 2019. године.

Претпоследњег дана 2016. године стигла је још једна важна вест – пројекат „Нови Сад 2021 Европска престоница културе“ проглашен је на седници Владе Републике Србије за пројекат од националног значаја и интереса!

На основу те одлуке, Влада Србије ће обезбедити значајна финансијска средства која ће, између осталог, бити искоришћена за туристичке и културне и све остале неопходне активности како би се Нови Сад представио Европи и свету у најбољем светлу.

Последњи дани 2016. године искоришћени су да, како је предвиђено апликационом књигом тзв. „бид боок-ом“ и на основу смерница Панела независних стручњака делегираних од стране Европске комисије, буде формирана посебна Фондација која ће у наредних пет година руководити пројектом Нови Сад Европска престоница културе.

Након претходне одлуке Скупштине Града Новог Сада да Културни центар Новог Сада формира Фондацију „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ одборници новосадске градске скупштине именовали су у среду, 28. децембра за директора Фондације Немању Миленковића, који је у претходном периоду управљао пројектом „Нови Сад 2021″ који је нашем граду донео титулу Европска престоница културе 2021. године, као и чланове Управног одбора Фондације.

У згради Галерије Матице српске јуче је одржана и конститутивна седница Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ на којој је за председницу изабрана управница Галерије Матице српске, Тијана Палковљевић – Бугарски. Такође, на првој седници Управног одбора усвојен је и Статут Фондације што омогућава да се спроведу сви преостали кораци у коначном формирању Фондације.

– Управни одбор састављен је од експерата из различитих области као што су архитектура и урбанизам, туризмологија, комуникологија, економија и области пројеката у култури, посебно оних који су у вези са европским културним пројекатима – изјавила је Тијана Палковљевић – Бугарски и нагласила да је конституисање Управног одбора и усвајање Статута темељ за почетак успешног рада и представља круну свега оног што је урађено у 2016. години.

Као последњи корак у формално-правном формирању, директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић данас је у Агенцији за привредне регистре поднео пријаву за упис Фондације у регистар привредних субјеката.

– Прошло је нешто више од два месеца од проглашења у Бриселу и од данас можемо да кажемо да је и формално почела да функционише Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ која ће координирати све акције и пројекте који ће бити реализовани током 2021. године када ће Нови Сад, верујем са поносом, бити једна од три Европске престонице културе. Држећи се девизе да „не мораш бити сјајан да би почео, али мораш почети да би био сјајан”, тим Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ наставиће започет процес да се Европска престоница културе не проглашава, она се ствара – изјавио је Миленковић.

Оставите одговор