„Нови портрети” – Упознајте нову генерацију младих уметница Новог Сада

Објављено у категорији: Вести

Обликовање нових портрета, вредности којима младе, неафирмисане уметнице теже и њихов рад, биће представљени кроз пројекат “Нови портрети” који ће бити приказан данас, 31. јула од 19 сати путем званичне Фејсбук странице Културних станица.

Пројекат је реализован на платоу испред нове Културне станице Буковац, а публици ће бити представљен у онлајн формату у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом.

„Идеја је да овај пројекат ‘осветли’ неколико нових лица тј. да укаже на постојање млађе генерације уметника, за које често нема места у етаблираним уметничким круговима и у промоцији уметничког израза. Чест је случај да наши академци прве изложбе имају у неким другим градовима, чак и у иностранству, а да су у свом граду заобиђени, невидљиви“, истиче ауторка пројекта Витомирка Требовац и додаје:

“С обзиром на то да су ово млади људи, на почетку свог рада, представићемо тај скромни рад, а пре свега ћемо се потрудити да ‘осветлимо’ њихове портрете кроз оно шта они јесу, шта читају, шта слушају, које сликаре воле, дакле – да публици донесемо њихов вредносни свет. Овај пројекат се бави и њиховим потенцијалима”.

Витомирка такође каже да јој је жеља да овај пројекат настави да живи у другим облицима, да “Нови портрети” наставе да извиру кроз нове акције и да се постави платформа која ће бити одскочна даска за даљи рад младих уметника.

“Битно је да видимо шта су утицаји и куда иду ти млади људи, зато што је битно указати на неки континуум у уметничким праксама, потребно је показати шта је дух времена у овом моменту, а то се може једино ако уђемо у интимно подручје уметника и њиховог рада”, додаје она.

нови портрети

Публика ће у петак, 31. јула моћи да се упозна са Ксенијом Вукашиновић, Саром Кецман и Јеленом Новаковић, три изузетно аутентичне младе уметнице које ће говорити не само о својим уметничким делима, фотографијама и кратким филмовима, него и о свом укусу, ономе шта их интересује, као и о уметницима који су на њих утицали. Разговор ће модерирати професорка Милијана Пејаковић.

Пројекат “Нови портрети” један је од 22 пројекта који су добили средства на јавном позиву „Уметници. Сад!”, Фондације “Нови Сад – Европска престоница културе”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација цултуре, као и развој публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

јавни конкурс уметници сад

Оставите одговор