Нови међународни конкурс за европски пројекат БЕТА циркус

Објављено у категорији: Вести

Европски БЕТА циркус отворио je конкурс са циљем да одабере шест учесника из Србије за радионицу која ће се одржати у Новом Саду. Сви заинтересовани могу да се пријаве до 25. јуна до краја дана, на сајту БЕТА циркуса. Пројекат ће бити реализован од 22. до 26. септембра ове године.

БЕТА циркус је пројекат сарадње настао у циљу развоја и подизања капацитета за неафирмисане уметнике из области савременог циркуса, који су у потрази за иновативним радовима, трендовима и изразима у Европи, с посебним фокусом на земље које немају висок ниво циркуског образовања и у којима циркус није препознат као савремена уметност. Пројекат тако представља прилику за публику да искусе нове изразе и концепте током наступа уживо.

Активности су засноване на обукама (радионице, сесије, разговори са менторима), наступима који су отворени за публику, конференцијама и семинарима, који за циљну групу имају професионалце и завршној јавној вежби коју изводи група међународних учесника. У оквиру овог отвореног позива биће одабрано шест локалних учесника из Србије који ће похађати програм у Новом Саду у септембру.

Током две године, пројекат ће се фокусирати на нове трендове у естетици савременог циркуса, као што су илузионизам и нова магија. Свим својим активностима, БЕТА циркус промовише међународну подршку за дисеминацију нових токова савременог циркуса, нове уметничке и истраживачке пројекте, подиже капацитете ове уметности, пружа подршку активностима транснационалне сарадње, која је заснована на мобилности уметника, професионалаца и партнерских тимова како би се открили различити контексти, али и нова публика и нови уметници.

БЕТА циркус ће одабрати групу од шест учесника различитих профила који представљају неафирмисане уметнике, укључујући и оне мотивисане да мењају каријеру у оквиру дефиниције неафирмисан. Учесници ће бити одабрани на основу образовања и претходног искуства, као и на основу мотивације да се укључе у пројекат и науче нове вештине.

Коначни одабир биће сачињен од разноликих профила апликаната, са посебним освртом на специфичности овог програма, где је доступност за рад на међународном пројекту обавезан предуслов.

БЕТА циркус је суфинансиран од стране програма Европске Уније – Креативна Европа, а реализују га Bussola (Португал), Teatro Necessario (Италија), Ludifico (Србија) и Rigas Cirks (Летонија).

Оставите одговор