Dodirnimo Novi Sad – „Novi elementi prošlosti” Jelene Gajinović

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Koliko je bitno poznavanje lokalne istorije i kulture? Zašto je važno negovati kulturno nasleđe? I zbog čega je industrijsko nasleđe neizostavno kada je reč o identitetu jednog grada? Upravo na ova pitanja odgovor daje izložba „Novi elementi prošlosti“ vizuelne umetnice Jelene Gajinović, koja će svečano biti otvorena danas u 19 sati u Kulturnoj stanici Svilara.

Industrijski kompleksi na nekadašnjim obodima grada pretrpeli su dosta promena i izgubili monumentalnost koju su posedovali. Kako bi sačuvali sećanje na ova zdanja, referentni su fotografija i arhivski dokumenti. Kao izuzetan poštovalac kulturnog nasleđa, Jelena Gajinović smatra da je izuzetno bitno poznavanje lokalne istorije i kulture, kako bi bilo kakav progres bio moguć.

„Moj rad se fokusira na mapiranje objekata koji spadaju u kulturno i industrijsko nasleđe grada Novog Sada. Grad se trenutno nalazi u tranziciji i trpi određene promene, kada je reč o urbanističkom planiranju. Shodno promenama, grad gubi svoj identitet, te ostaje bez svojih nekonvencionalnih obeležja. Proteklih par godina, sakupljam fragmente fasadnih ornamenata i predmeta koji su se nalazili na objektima koji su srušeni ili su prošli kroz proces rekonstrukcije. Ovaj vid prezervacije je lični korak ka očuvanju nasleđa koje nestaje pred mojim očima, a čija vrednost ne leži u materijalnom, već u estetskom kvalitetu koji poseduje svaki sačuvan predmet”, dodaje umetnica.

U domenu Adornovog koncepta aure, svaki predmet poseduje način da se očuva njegova vrednost, a jedan od njih je uvođenje objekata u galerijski prostor. Eksponati su omaž njihovim arhitektama, zanatlijama i radnicima koji su učestvovali u stvaralačkom procesu.

„Arhitektura je jedna od najstarijih formi umetnosti, a ono što je razlikuje od ostalih je upravo multi-senzorsko iskustvo, koje uključuje vizuelni i taktilni doživljaj. Oslanjajući se na pomenuta čula, posetioci će moći da primete razliku u teksturi i materijalima koji su se koristili prilikom gradnje.
Još bitnije je da se kroz čulo dodira uspostavlja „kontakt” sa prošlošću. Služeći se imaginativnim sposobnostima, posetioci imaju mogućnosti da sami konstruišu nove urbane pejzaže”, kaže Jelena Gajinović i dodaje:

„Izložba Novi elementi prošlosti poziva publiku da pre svega stupi u interakciju i da na drugačiji način percipira kulturno i industrijsko nasleđe. Ovo je prilika da sugrađani dodirnu Novi Sad.”

Jelena Gajinović kaže da ovakva vrsta podrške, veoma znači lokalnim mladim umetnicima koji su se opredelili da žive i stvaraju u svom gradu.

„Mislim da je jako bitno da se sugrađanima skrene pažnja na urbicid Novog Sada. Nasleđe je jedno, ono se ne može reprodukovati, naknadno kreirati, te zbog toga treba da se probudi odgovornost svih slojeva, jer grad u kom živimo treba da bude human i prilagođen potrebama građana. Ako mi kao društvo i lokalna zajednica ne sačuvamo obrise kulturnog nasleđa, zauvek ćemo prekinuti vezu sa našom kulturnom prošlošću. Bez istorije i nasleđa progres društva nije zagrantovan”, dodala je Jelena Gajinović.

javni poziv umetnici sad

Projekat „Novi elementi prošlosti” jedan je od 22 projekta koji su dobili sredstva na javnom pozivu „Umetnici. Sad!” Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, a koji ima za cilj jačanje novosadske kulturne scene kroz mrežu kulturnih stanica, podizanje njenih kapaciteta, decentralizacija kulture i razvoj publike.

Otvaranje izložbe, publika će danas moći da isprati putem prenosa uživo na zvaničnoj Fejsbuk stranici kulturne stanice Svilara od 19 sati, dok će od utorka, 28. jula, pa do petka, 31. jula od 10 do 18 sati, posetioci moći da dođu i pogledaju je.

Partner na projektu „Umetnici. Sad!“ je kompanija Merkator S.

 

Foto: V. Veličković

Ostavite odgovor