Градска концертна дворана у новој музичкој и балетској школи

Објављено у категорији: Вести

Фондација „Нови Сад 2021“ са поносом истиче резултате напретка радова на културним инфраструктурним пројектима: најава прве фазе радова у Youth Creative Polis-у и одличне динамике извођења радова на изградњи нове музичке и балетске школе са Градском концертном двораном.

Нова школа имаће капацитете за несметан рад 1.500 ученика са 200 професора у музичкој школи и 600 ученика са 60 професора у балетској. Укупне површине од 12.520м2, зграда ће имати и две концертне сале: велику Градску концертну дворану са 430 места и малу школску концертну салу са 150 места. За Нови Сад као Европску престоницу културе у 2021. години од изузетне важности је изградња капацитета за извођење културно-уметничких садржаја. Самим тим, нова Градска концертна дворана у музичкој и балетској школи представља капитални инфраструктурни пројекат, чијом реализацијом не само да испуњавамо обавезе које смо на себе преузели већ младима остављамо у легат како објекат тако и мисију стварања културних и креативних потенцијала.

Спратност нове музичке и балетске школе је у делу Балетске школе Су+П+2, у делу Музичке школе Су+П+3, а у делу Градске концертне дворане П+3. Прва фаза изградње школе са будућом најмодернијом концертном двораном финансирана је из буџета Града Новог Сада у износу од 366 милиона, вредност друге фазе радова је 820 милиона, а у трећој фази биће одвојено 700 милиона динара. Веома је важно нагласити да је испоштована планирана динамика извођења радова и да се паралелно изводе радови на конструкцији објекта, грађевинско занатски радови, део инсталатерских радова, као и радови на изградњи саобраћајница.

 

Објекат музичке и балетске школе, на Булевару цара Лазара у Новом Саду, задовољиће све светске стандарде не само када је реч о изгледу и функционалности простора, већ и квалитету градње. Основни циљ при пројектовању и изградњи школе био је висок степен енергетске ефикасности, што је условило  одабир савремених грађевинских компоненти, као што су:  топлотне пумпе, вентилисане фасаде од фибер цементних композитних плоча, нискоемисиона стакла на прозорима и стакленим зид-завесама, и разни други грађевински материјали И елементи, које ће задовољити услове за енергетску ефикасност савременог и функционалног објекта.

Капитални инфраструктурни пројекти (нова Градска концертна дворана у оквиру музичке и балетске школе, Youth creative polis, Нова места, Културне станице итд.) изграђују се у циљу проширивања и оснаживања капацитета за 2021. годину када ће Нови Сад носити титулу Европске престонице културе, и доносе промене у оквиру покренутих процеса трансформације града у боље и квалитетније место за живот.

Оставите одговор