Верујемо да ништа више неће бити исто

Објављено у категорији: Вести

 

Нови Сад ће од 10. до 12. новембра бити домаћин 18. Новосадског џез фестивала. Професор доктор Момчило Бајац као део тима „Нови Сад 2021“ изјавио је да верује да у Новом Саду више ништа неће бити исто.

– Сада је главно питање колико ће, у наредних пет година, после добијања те титуле, бити боље. А биће боље онолико колико целокупна културна сцена Новог Сада и Новосађани схвате то као свој пројекат – рекао је Бајац и истакао да убудуће само креативношћу, одговорношћу и иницијативом можемо да оправдамо великучаст и обавезукоју смо добилиосвајањем титуле Европске престонице култруре 2021. године.

Према његовим речима, управо креативност у смишљању пројекта којим је конкурисано, посебно креативност у презантацији у Бриселу, која је била оригинална, смела, и другачија, за разлику од претходних ЕПК, вероватно су великим делом пресудили су да освојимо ту престижну титулу.

– Успели смо да направимо први корак. И џез музика је имала удео у целом пројекту и верујем да ће џез музика поново заузети место које јој припада на „културној мапи“ Новог Сада – изјавио је Бајац током најаве предстојећег Новосадског џез фестивала.

14191415_10208314960406830_1524739621_o

Потрвду о добро изабраном програмском концепту под називом „За нове мостове“,којим је конкурисано за Европску престоницу културе, дала је и уредница музичког програма Културног центра Новог Сада Весна Каћански подсећајући да је поред успостављених „мостова“ са Дортмундом и Умбријом, прошле године сарадња успостављена и са Ријеком.

– Мимо Фестивала са аустријским градом Линцом,када је он био кандидат за Европску престоницу културе, приредили смо на Штранду незабораван програм. Та повезаност и „мостови“ већ постоје и биће их још када говоримо о Новосадском џез фестивалу – рекла је Весна Каћански и најавила да ће од сада свака новосадска манифестација морати да доживи неку трансформацију и промену на боље, па ће тако бити и са Новосадским џез фестивалом.

И овогодишњи Новосадски џез фестивал припрема прави музички спектакл љубитељима џеза. Најављени су наступи домаћих и светских џез музичара, међу којима су амерички саксофониста Маркус Стрикланд, Роберто Гато Перфектрио из Италије, аустријска уметница Сузана Савоф, Жилијана Лорау, Васил Хаџиманов и други.

Главни концертни програм 18. Новосадског џез фестивалатрајаће од 10. до 12. новембра у Српском народном позоришту, док је припремљен и низ пратећих програма, џем сешна, изложби, предавања и радионица на Броду „Zeppelin“, у Основној музичкој школи „Јосип Славенски“, у Центру за социјални рад, ШОСО „Милан Петровић“, на Трибини младих Културног центра Новог Сада…

 

Оставите одговор