Плесни перформанс „Неусамљено осамљен соло на вези” ауторке Јелене Алемпијевић у Свилари

Објављено у категорији: Вести

Плесни перформанс „Неусамљено осамљен соло на вези” ауторке Јелене Алемпијевић премијерно ће бити изведен данас, 30. јула, у 19 сати, у Културној станици Свилара. Према речима ауторке, овај перформанс покушава да комуницира са просторима и телима или представама о њима. Бави се идејама бриге и неге за себе и друге.

Настајао је из неколико фаза, а крајњи резултат је управо изведба коју ће, у складу са епидемиолошком ситуацијом, публика имати прилику да испрати путем Фејсбук странице Културне станице Свилара.

„Прва фаза се дешавала током периода који смо провели у кућној изолацији, у периоду од марта до маја, са ехом који је уследио. Тада то нисам формулисала као пројекат. Пролазила сам кроз разне фазе бављења телом, покретом и текстом у комуникацији са пријатељима са којима сам те идеје размењивала. У том периоду и кроз те интеракције, нагомилали су се разни материјали и идеје који су се касније уградили у перформанс.

Друга фаза је можда само тренутак одлуке да са тим материјалима желим да радим и на који начин. Тада сам пријавила овај перформанс на Јавни позив пројекта ‘Уметници.Сад!’ како бих имала услове да развијем рад”, објашњава Јелена.

У току развоја свог пројекта, Јелена Алемпијевић паралелно је развијала и плесну праксу, чије квалитете је именовала: плутање, таласање, кривудање и махање. То су принципи које је упоставила као оквир за плесање.

„То су параметри који ми служе да себи поставим задатак за мрдање, успоставим односе између делова тела, свог тела према другим телима, простору и осећају протока времена. Испробавајући их одвојено – заједно, усложњавајући их, бавећи се њима, постали су део моје (скоро) свакодневне плесне праксе. Плесна пракса је специфичан појам који се везује за самосталне плесаче и подразумева време за бављење одређеним начином кретања које је у директној вези са уметничким радом, тако што се од њега сачињава или му помаже”, каже Јелена Алемпијевић.

Током првог таласа пандемије и рада на квалитетима плутања, таласања, кривудања и махања, Јелена је делила ту праксу онлајн, те организовала лајв догађаје „Alive Friday” преко Инстаграм странице колектива „Покретница”. Такође, водила је две епизоде онлајн програма „Per.Art” организације „Покрет у метар квадратни”, а онда се пријавила и за пројекат „Уметници. Сад!”. Потенцијал конкурса био је, како каже, да стекне услове да развије перформанс или бар некакав део рада који би могла касније да надограђује.

„Послужио ми је као оквир да реализујем оно на чему сам радила, а за чију реализацију су ми недостајала средства. Када мислим о начину на који може да се помогне развоју сцене, мислим о програмским оквирима који су дугорочнији и нису искључиво усмерени на производњу, већ на стварању услова за континуирани рад и сарадњу уметника на локалном нивоу.

„Уметници. Сад!” је програмски оквир који помаже реализацију једнократних пројеката мањег обима и у периоду када је све стало, он може бити згодна мотивација за локалне уметнике у периоду кризе. Ипак, када причамо о развоју сцене, требало би размишљати дугорочније и о континуитету”, додаје Јелена.

јавни конкурс уметници сад

Плесни перформанс „Неусамљено усамљени соло на вези“ један је од 22 пројекта који су добили средства на јавном позиву „Уметници. Сад!”, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и јачање публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

 

Фото: В. Величковић

Оставите одговор