Наставља се са обновом и развојем пет средишта културе Новог Сада

Објављено у категорији: Вести

У сусрет 2022. години, када ће Град Нови Сад понети титулу Европске престонице културе, градске управе интензивно раде на јединственом подухвату заштите, обнове и развоја пет средишта културе „Српске Атине”. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић формирао је Радну групу за успешно спровођење пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” која се током читавог трајања пандемије састајала како би, и поред отежаних услова рада, испунила задате циљеве.

Данас је у Градској кући одржана 23. седница Радне групе за координацију и праћење активности на имплементацији пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ којом је преседавао заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић.

– После пола века, ово је историјски подухват са највећим програмским и просторним улагањем у културу Новог Сада. Подстрек су нам видљиви резулати за Новосађане и посетиоце града, али и похвалне оцене из Брисела. На тај начин овакав приступ у координацији пројекта остају нам као трајни процесни легат за све будуће активности у области културе – изјавио је заменик градоначелника Милан Ђурић.

У циљу што бољег туристичког представљања и позиционирања Новог Сада као града културе и после године титуле, настављају се радови на обнови пет културних средишта Града. После обнове већег дела фасада у Подграђу, почиње се и са обновом зграде Арсенала, али и зграде Музеја града Новог Сада и такозване Једноставне касарне на Петроварадинској тврђави. Након заштите Алмашког краја као културно-историјске целине, те њеног развоја кроз отварање Културне станице Свилара и проширења капацитета Академије уметности, и индустријско наслеђе „Кожаре” дочекало је почетак своје обнове.

У току су и опсежни радови на реконструкцији централног Трга слободе и Позоришног трга у Новом Саду, где ће свечано бити отворена година титуле, а током 2022. године бити представљена узбудљива хронологија Новог Сада. Актуелна је и комплетна ревитализација Креативног дистрикта на простору некадашњег Великог Лимана, који ће у години титуле отворити врата за бројне догађаје планиране за реализацију у укупно осам програмских лукова пројекта Нови Сад – Европска престоница културе.

Јединствени модел децентрализације културе у овом делу Европе, систем културних станица, препознат је као један од најуспешнијих подухвата Новог Сада – Европске престонице културе, о чему сведоче и чланци признатих иностраних медија, као што су БиБиСи и Еуроњуз, који идентификују културне станице као центре културе у Новом Саду. С тим у вези, у плану је проширење система културних станица на нове просторе у Сремским Карловцима, на Телепу, као и у Степановићеву.

Оставите одговор