Nastavak otvorenih razgovora o tzv. Kineskoj četvrti

Objavljeno u kategoriji: Vesti

 

Nekadašnji prostor fabričkog kompleksa „Petar Drapšin“, poznatiji kao tzv. Kineska četvrt, tek se zahvaljujući pobedama za Evropsku prestonicu kulture 2021. i Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine, ponovo našao u fokusu i prepoznat je kao važna gradska lokacija.

Usvajanjem Plana detaljne regulacije tog prostora, koji je usledio posle dobijanja ovih titula, kompleks je sačuvan od rušenja i potencijalnog prtvaranja prostora u tržni centar ili u kompleks stambenih objekata.

Nakon apela gradonačelnika na građenje kulture dijaloga na ovu temu krajem juna ove godine, usledila je i tribina „Dijalogom do razvoja Kineske četvrti“ koja je u organizaciji lista Danas i festivala Egzit održana na Petrovaradinskoj tvrđavi. Na ovoj tribini učestvovali su i sadašnji rezidenti u Kineskoj četvrti, kao i predstavnici DANS-a, i složili su se oko stava da je Kineska četvrt sačuvana. Još jedan od zaključaka bilo je i donošenje koraka koji podrazumeva razvoj, odnosno odluke o budućim sadržajima tzv. Kineske četvrti koja može biti doneta jedino kroz usvajanje kulture dijaloga.

Stoga, Fondacija „Novi Sad 2021“ pokreće niz otvorenih razgovora pod nazivom „Divan“ za širu javnost, dok će Gradska uprava za kulturu pokrenuti forume za stručnu javnost, a prva tema ovih skupova biće upravo razvoj tzv. Kineske četvrti.
Prvi Divan će se održati u utorak, 22. avgusta u 11 časova u Studentskom kulturnom centru „Fabrika“ i ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane građane, predstavnike udruženja i organizacija da nam se pridruže kako bismo zajedničkim snagama gradili bolje budućnost za sve Novosađane.

 

Ostavite odgovor