Наставак отворених разговора о тзв. Кинеској четврти

Објављено у категорији: Вести

 

Некадашњи простор фабричког комплекса „Петар Драпшин“, познатији као тзв. Кинеска четврт, тек се захваљујући победама за Европску престоницу културе 2021. и Омладинску престоницу Европе 2019. године, поново нашао у фокусу и препознат је као важна градска локација.

Усвајањем Плана детаљне регулације тог простора, који је уследио после добијања ових титула, комплекс је сачуван од рушења и потенцијалног пртварања простора у тржни центар или у комплекс стамбених објеката.

Након апела градоначелника на грађење културе дијалога на ову тему крајем јуна ове године, уследила је и трибина „Дијалогом до развоја Кинеске четврти“ која је у организацији листа Данас и фестивала Егзит одржана на Петроварадинској тврђави. На овој трибини учествовали су и садашњи резиденти у Кинеској четврти, као и представници ДАНС-а, и сложили су се око става да је Кинеска четврт сачувана. Још један од закључака било је и доношење корака који подразумева развој, односно одлуке о будућим садржајима тзв. Кинеске четврти која може бити донета једино кроз усвајање културе дијалога.

Стога, Фондација „Нови Сад 2021“ покреће низ отворених разговора под називом „Диван“ за ширу јавност, док ће Градска управа за културу покренути форуме за стручну јавност, а прва тема ових скупова биће управо развој тзв. Кинеске четврти.
Први Диван ће се одржати у уторак, 22. августа у 11 часова у Студентском културном центру „Фабрика“ и овом приликом позивамо све заинтересоване грађане, представнике удружења и организација да нам се придруже како бисмо заједничким снагама градили боље будућност за све Новосађане.

 

Оставите одговор