Najznačajnije manifestacije

 Egzit (zvanično EXIT) je muzički festival koji se održava jednom godišnje na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, počevši od 2000. godine. Važi za jedan od najvećih muzičkih festivala u Jugoistočnoj Evropi. Udruženje sedamdeset najvećih evropskih festivala dodelilo je Egzitu 2007. nagradu za najbolji festival godine. Svake godine, sredinom jula, ovaj festival okuplja brojne svetske i domaće muzičke zvezde koje nastupaju na preko dvadeset različitih bina, koje su mahom podeljene u odnosu na muzički žanr koji je na njima zastupljen. Egzit podržava i veliki broj društvenih kampanja, kao i kampanja u lokalnoj zajednici. State Of Exit Foundation je fondacija osnovana 2010. sa ciljem da podrži reformu visokoškolskog obrazovanja u Srbiji. (http://www.exitfest.org)

  

Cinema City je međunarodni filmski festival koji se jednom godišnje održava u Novom Sadu. Tokom osam dana Novi Sad postaje grad-festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programom. Programski koncept festivala predviđa tri segmenta: Cinema City filmovi, PRO sekcija i Cinema City muzika, koji se odvijaju na 10 atraktivnih gradskih lokacija. U okviru programa Cinema City filmovi tokom festivala prikaže se više od 100 ostvarenja nezavisne produkcije. Posebna pažnja u okviru filmskog programa usmerena je na promociju mladih filmskih autora iz zemlje, regiona i sveta. (http://www.cinemacity.org/)

 

Zmajeve dečje igre – najpoznatiji festival dečje književnosti, koji obuhvata multimedijalne programe za decu i mlade u okviru kojih su zastupljeni svi vidovi umetničkog stvaralaštva za decu, kao i dečjeg stvaralaštva: pozorište, literatura, muzičke predstave… „Zmajeve dečje igre su za mene bile i ostaće jedine igre u nas koje se ne igraju, nego čine predivan književni, kritičarsko-poetski, sociološko-pedagoški, estetstko-ideološki, etički napor, da svet najmlađih dobije pravo i časno mesto u literaturi…” (Miroslav Antić) (http://www.zmajevedecjeigre.org.rs/)

 

Festival Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS) nastao je po ideji istaknutog kulturnog poslenika Antona Ebersta 1975. godine. Veoma brzo po osnivanju festival je izrastao u centralnu muzičku manifestaciju u Novom Sadu, s obzirom na to da su na njoj predstavljana najuspešnija ostvarenja jugoslovenskih interpretatora i kompozitora. Samim tim NOMUS je sticao poverenje posetilaca i poštovanje među njegovim učesnicima. Zahvaljujući Muzičkoj omladini Novog Sada ovaj novosadski međunarodni festival ozbiljne muzike danas je fokusiran pretežno na koncerte kamerne muzike. To znači da na ovoj manifestaciji većinom nastupaju manji, ali raznovrsni sastavi u smislu različitih instrumentalnih kombinacija.

(http://www.muzickaomladina.org/)

 

Po običaju koji u kontinuitetu traje od 2000. godine, Novosađane i njihove goste krajem leta obraduje Festival uličnih svirača, koji na ulice grada dovodi najraznovrsnije umetnike sa internacionalne scene, kojima je ulično sviranje i nastupanje na trgovima stil života, ali i priznata umetnost koja ima svoje festivale i druge načine ispoljavanja širom sveta. Od početka novog milenijuma i Novi Sad je domaćin ulične umetnosti, a posećuju ga svi najpoznatiji ulični svirači sveta, koji nastupaju i na drugim prestižnim festivalima Evrope i šire. Na taj način oni na ovo podneblje donose kulturu i duh svojih sredina, da bi ih razmenjivali sa ovdašnjim ljubiteljima ulične umetnosti i sa drugim izvođačima. (http://www.ulicnisviraci.com/)

 

U Novom Sadu se održava i jedini Internacionalni festival alternativnog i novog teatra u Srbiji – INFANT, koji je postao tačka susretanja stvaralaca koji pozorišnu umetnost posmatraju na nov i drugačiji način. Ovo je jedini festival tog tipa u zemlji, autentičan i veoma uvažen u drugim evropskim zemljama, među umetnicima i kritičarima koji prate najnovije tendencije u oblasti scenskog stvaralaštva. (http://www.infant.rs/)

 

Dani Brazila – novosadski samba karneval koji postoji od 2010. godine u Novom Sadu, proteklih godina spojio je na hiljade ljudi sa kulturom Brazila, a poseta festivala Dani Brazila postala je želja svih onih koji vole Brazil, a nisu toliko daleko. Radionice kapuere, samba plesa, samba udaraljki, izložbe, projekcije filmova, koncerti, žurke i prepoznatljiva karnevalska povorka osnovni su deo programa koji ovaj festival čini primamljivim za posetioce iz svih delova sveta. Ovi besplatni programi odvijaju se na 7 lokacija u saradnji sa stručnjacima ali se prilika daje i radoznalima koji žele da se oprobaju u novim veštinama. (http://www.danibrazila.org/)

 

Međunarodni festival proze – PROSEFEST je osnovan sa namerom da književnost vrati njenim korenima, živom i neposrednom kontaktu autora sa čitaocima. Tokom festivala eminentni domaći i strani pisci čitaju svoja dela u javnim prostorima, odlaze u gimnazije i na fakultete, gde se književnost programski izučava, i vode dijaloge da đacima i studentima na zajednički odabrane teme. (http://prosefest.rs/)

 

Sterijino pozorje je ustanovljeno 1956. kao stalni festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera, u okviru proslave i obeležavanja 150. godišnjice rođenja i stogodišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića. Od tada Sterijino pozorje svake godine organizuje pozorišni festival, koji se održava u Novom Sadu krajem maja. Repertoar se formira na osnovu selekcije koju bira tročlani selektorski tim sa umetničkim direktorom na čelu. Na festivalu mogu učestvovati profesionalna pozorišta i grupe iz zemlje i inostranstva s predstavama rađenim po tekstovima naših pisaca, kao i domaća pozorišta sa predstavama rađenim po tekstovima stranih pisaca. (http://www.pozorje.org.rs/)

 

Novosadski džez festival je visokim standardima svojih sadržaja, načina pripreme i realizacije, visoko rangiran na mapi evropskih džez festivala i već je postao željena destinacija najeminentnijih muzičara iz naše zemlje, Evrope i sveta, kao i publike koja sve više pristiže i iz drugih, bližih i daljih, gradova. Posebnost ovog festivala internacionalnog karaktera se ogleda u prezentovanju prvenstveno autorske muzike. U glavnom programu učestvuju najuspešniji domaći džez ansambli i najuglednija imena svetske džez scene. Festival u svom programu ima i izdavanje knjiga, kompakt diskova i video zapisa. (http://novisadjazzfestival.rs/)

 

Međunarodni novosadski književni festival osnovan je 2006. godine od strane Društva književnika Vojvodine u cilju afirmacije savremene književnosti, neposrednog odnosa prema živoj reči pisca, kao i upoznavanja značajnih pisaca iz zemlje i sveta, i sa idejom o potrebi afirmacije srpske kulture, te posebno kulture u Vojvodini i Novom Sadu.

(http://www.dkv.org.rs)

 

EURO-IN FILM je promotorni i promotivni festival evropske filmske kulture i umetnosti koji promoviše aktuelnosti u evropskom i nezavisnom profesionalnom filmu. To je je festival otvorene forme i sadržaja sa uvek otvorenim srdačnim pozivom svim dobronamernicima evropskog i nezavisnog filma na konstruktivnu saradnju. (http://euroinfilm.rs/)

 

Serbia Fashion Week je jedina oficijalna nedelja mode u Srbiji, i najveći modni festival u istočnoj Evropi i organizuje se u Novom Sadu od 2013. godine. Serbia Fashion Week je dugotrajni projekat koji radi na stvaranju ekonomskog razvoja i prilika za sledeću generaciju dizajnera mode, aksesoara i tekstila dok se Srbija priprema za integraciju u Evropsku uniju. Ova nova talentovana generacija će biti bitna za buduća otvaranja novih radnih mesta kao i za ekonomski razvoj zemlje. Serbia fashion Week je savršeno “oruđe” koje pokazuje svetu svu energiju, mladost i entuzijazam ne samo svojih talentovanih dizajnera, već i svog vrsnog stvaralaštva i sektora proizvodnje. Kao poslovni prozor u svet, Serbia Fashion Week je savršeno medijsko orudje koje već pomaže Srbiji da obezbedi njen internacionalni identitet kako kulturnog centra, tako i da promoviše srpsku modu, aksesoare i tekstilnu industriju, proizvodnju i turistički sektor. Nacionalna komora za modu Srbije, zvanični predstavnik Srbije u Evropskom odboru mode, organizuje Serbia fashion Week (www.serbiafashionweek.com).