Проглашене најбоље идеје пројекта „Укључи се, пронађи решење“

Објављено у категорији: Вести

Најбоље ученичке идеје у оквиру другог круга пројекта  „Укључи се, пронађи решење“ свечано су проглашене у Градској кући.
 „Град Нови Сад и Градска управа за културу подржавају младе средњошколце. Данас ће бити подељене по две награда у свакој школи. Ми, као град Нови Сад, подржавамо пројекат јер млади треба да се укључе и пронађу решења. Они су добили прилику да мењају свет и да ураде нешто лепо за своју школу и за своју околину”, каже заменик начелника Градске управе за културу, Драган Алексић.
Европска престоница културе и Омладинска престоница Европе ће, за разлику од прошле године, већим буџетом финансирати чак две ученичке идеје из две различите категорије и укључити једанаест средњих школа.
 „Свака школа добија по две награде. Једну од ОПЕНС-а, другу од Европске престонице културе. Мислим да су све идеје врло занимљиве. Оно што је јако важно јесте да континуирано подржавамо овај пројекат, да стално младе охрабрујемо и да они то усвоје као неку навику. Кроз континуитет, идеје могу да буду све боље”, рекла је испред пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, Милица Рашковић.
Новосадски средњошколци гласали су за најбоље предложене идеје на пољу активизма, културе и стваралаштва, које ће им помоћи да унапреде своје средине, односно средње школе.
 „Ђаци су нам кроз овај пројекат рекли шта стварно желе и ми смо видели шта им је потребно. Идеје су врло различите, дошле су од самих ђака и одговарају на њихове конкретне потребе. Највише теже ка томе да им простор у школи и време које проведу тамо буде удобније и занимљивије”, каже испред ОПЕНС-а асистенткиња програмске координаторке, Добрила Марковић.
Једна од победничких идеја долази из Медицинске школе 7. Април. Ученици су предложили обнову завеса у кабинетима и организацију вршњачке едукације о полно преносивим болестима.
 „Мислим да су пројекти овакве врсте веома битни и ово је можда најзначајнији пројекат који се тиче нас средњошколаца. Овај новац који добијамо је једна одлична мотивација за ученике. Фацилитација је такође била веома битна у овом процесу, јер млади треба да науче како се ради на оваквим пројектима”, каже ученик Медицинске школе, Велибор Максимов.
Програми попут Партиципативног буџетирања су прави начин да се млади укључе у политичке процесе и науче да буду одговорни грађани.

Оставите одговор