Мртви капитал: Радионица и пројекција документарног филма о селу Драгиње

Објављено у категорији: Вести

Реализација пројекта „Мртви капитал“ Иване Јаношев, који обухвата пројекцију кратког документарног филма и радионицу посвећену стварању документарног филма, биће 15. октобра у 19 часова, у Културној станици Еђшег.

Филм приказује село Драгиње, које припада Мачванском округу, у ком су Роми гастарбајтери изградили велелепне куће, међутим у њима нико не живи.

„Сниматељ и ја смо стихијски одлазили у Драгиње, проводили по цео дан тамо и онда се враћали у Нови Сад. Сутрадан бих ја прегледала материјал и сваки пут закључила да га немам довољно. Ствар је била у томе што сам желела да уђем у те велелепне куће, а просто у селу није било живе душе да ме пусти унутра. Цео тај процес је трајао два, три месеца док коначно нисмо пронашли Драгана Јовановића, који је постао главни лик филма, водич кроз село и његову историју. Имала сам срећу да је Драган био диван, узбудљив и искрен саговорник. Он ми је откључао цео филм“ тако рад на филму описује редитељка Ивана Јаношев.

Њена идеја је заправо била снимити те куће изнутра и тиме показати апсурд улагања толико новца у нешто што се не користи, међутим, како и сама каже, тога је морала да се одрекне, јер нису дочекали ниједног власника куће, а како је филм студентски, постојали су рокови за завршетак.

Упркос томе, Ивана је успела да представи оно што је желела на примеру села Драгиње, а то је универзална прича о незаустављивој потреби „да се има још“.

„Како време одмиче све више ми се чини да је тема којом сам се у том тренутку бавила ужасно важна у овом моменту. Сложила бих се са идејом да је то највећа бољка модерног света, изгледа да све што човек чини у последње време чини из тог мотива за нечим већим, бољим, скупљим. Не бих то повезала са нашим менталитетом, мада ми имамо склоност да све негативне карактеристике човечанства приписујемо баш нашем менталитету. У монтажи сам увидела да један пасаж који приказује све те њихове куће изгледа као да је из реперског спота и онда сам схватила да је то универзална људска карактеристика, која евентуално ближе може да се припише онима који нису имали, а сада су „успели“ и „имају““, прича Ивана.

Поред пројекције филма, Иванин пројекат обухвата и радионицу документарног филма, а, како каже, може да се пријави свако, чак и без предзнања.

„Не волим ексклузивност и искључивање оних који нису завршили академију. Влада неко мишљење да само ми који смо завршили тај факултет можемо да се бавимо тиме, мислим да је то нетачно. Идеја радионице је да разговарамо о свим бољкама и препрекама приликом настанка првог документарца, а мој први документарац нам је за то шлагворт и анализираћемо све његове проблеме. Говорићемо о проналажењу приче која је потентна за филм, које су реалне могућности да се та прича сними, а моја колегиница, продуценткиња Ана Реновица, ће нам дати увид у то шта продуцент тражи од пројекта иза којег ће стати“ каже Ивана.

Сви заинтересовани могу се пријавити слањем имена и презимена на мејл адресу: ivana@888films.com.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. 

Пројекат „Мртви капитал” један је од 42 пројекта који су добили средства на Јавном конкурсу локалним уметницима и удружењима, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и развој публике.

Оставите одговор